Henk Tip vindt het mooi geweest.
Henk Tip vindt het mooi geweest. Foto: Bob Awick

Henk Tip: afscheid na 34 jaar

NAARDEN - Ruim 34 jaar zat Henk Tip in het bestuur van NVC, waarvan 10 jaar als voorzitter van de mede door hem opgericht G-afdeling van deze Naardense club. Zaterdag neemt hij afscheid tijdens het G-voetbal jubileumtoernooi. "Het is mooi geweest na 10 jaar, tijd voor andere zaken."

Of het hem gaat lukken om echt afstand te nemen, dat moet nog blijken. Ook de club is al links en rechts allerlei 'functies' voor hem aan het bedenken. Maar Henk is stellig: "Ik ga het echt proberen." Toch verwacht hij ook wel in een gat te vallen. Een gat dat hij zelf heeft gecreƫerd. Maar hij heeft nu tenminste tijd om met zijn vrouw op pad te gaan. Jarenlang zat een weekendje weg er niet in. Fietsen, vissen en lezingen voor het fonds gehandicaptensport maken plaats voor zijn jarenlange inzet voor NVC en het G-voetbal. In 2005, een jaar voordat de nu 67-jarige Henk met pensioen ging - hij was politieagent - zag hij een documentaire op televisie die hem enorm ontroerde. Hij vertelt: "Ik zag een vader die vertelde dat hij bij de geboorte van zijn zoon dacht: 'Dit wordt de nieuwe Johan Cruijff'. Toen bleek dat zijn zoon verstandelijk beperkt was, zette hij een knop om en ging zich richten op G-voetbal."

G-afdeling
Het verhaal inspireerde Henk om ook 'aan de slag' te gaan en een G-afdeling voor zijn club op te zetten. Het koste hem een jaar om alles goed te regelen. Hij maakte een plan van aanpak, bezocht verenigingen in het land met een G-afdeling en deed onderzoek. "Ik wilde dat het een kans van slagen had, in het belang van de kinderen."

Goede voorbereiding
Zorgen voor een goede voorbereiding is ook de boodschap die hij meegeeft als hij lezingen geeft. "Denk niet dat zo'n afdeling snel is opgezet. Deze kinderen bijvoorbeeld kunnen niet zomaar in een auto stappen en op pad gaan. Op een ander veld spelen is er ook niet bij. Kinderen met autisme bijvoorbeeld hebben structuur nodig." Toen hij van start ging had Henk zelf ook weinig ervaring met kinderen met een beperking. Wat hij van hen heeft geleerd? "Ik ben geestelijk rijker geworden doordat ik hun wereld heb leren kennen. Dat ze blij zijn met heel weinig." De kinderen zag hij, juist door de sport, mentaal weerbaarder worden.
Henk zal zeker een leegte achterlaten bij NVC. Maar de club stort volgens hem echt niet in. En de G-afdeling? Hij hoopt erbij te zijn als ze het 20-jarig bestaan wordt gevierd en dat het G-voetbal ook een plekje krijgt in de gemeentegids. Dan is zijn doelstelling 'Het G-voetbal levensloopbestendig krijgen' bereikt.