De burgemeester samen met Annelies Paanakker.
De burgemeester samen met Annelies Paanakker. Foto: Bob Awick

'Ik vind het geweldig'

NAARDEN - Annelies Paanakker-Riemens heeft vorige week uit handen van burgemeester Van Vliet een koninklijke onderscheiding gekregen. Zij kreeg haar lintje omdat ze zich al sinds 1974 inzet voor de dierenbescherming en sinds 1985 vrijwilliger is bij een manege.

Paanakker was met een smoes naar de Grote Kerk gelokt. "Ze zeiden dat een gemeenschappelijke kennis, namelijk Lies Beuker van de manege, een onderscheiding zou krijgen. Mijn man en ik kwamen dus voor haar en wij wisten dus helemaal van niets. Ik besef het nu steeds meer en ik vind het geweldig", reageert de Naardense.

Het nieuwbakken lid in de Orde van Oranje-Nassau is ondanks haar leeftijd nog steeds actief en dieren blijven daarin een grote rol spelen. Zo werkt ze bij Lies Beuker in Almere en bij een dierenartsenpraktijk in Hilversum. "Ik heb het conservatorium gedaan en speelde orgel, ook hier in de Grote Kerk. Daarnaast deed ik een schriftelijke cursus tot dierenarts. Bij dierenarts Muller in Hilversum klopte ik 40 jaar geleden aan om te vragen of ik eens mocht kijken. Ik ben altijd daar geweest en ook bij zijn opvolgers.

Ondanks haar grote liefde voor paarden heeft ze nooit een eigen paard gehad. "Maar ik heb wel tien jaar lang met hetzelfde paard carrousel gereden. Dat paard voelde als mijn eigen paard."

'U geeft aandacht aan paarden met blessures, begeleidt nieuwe ruiters'

Lange lijst
De 'lijst' met alle activiteiten van de Naardense is lang. De burgemeester noemde ze allemaal in haar speech richting Paanakker. "U voert de paarden, verzorgt de muziek bij het carrousel rijden en voorziet de circa 80 paarden en pony's gedurende de vorstperiode zowel 's avonds als in het weekend van water.

'Uw inzet blijft tomeloos en van stoppen is geen sprake'

U geeft aandacht aan paarden met blessures, zoals stappen ter revalidatie. U begeleidt nieuwe, onzekere ruiters en houdt toezicht op de materialen. Daarnaast bent u sinds 1998 vrijwilliger voor Brooke Hospital for Animals, een organisatie die zich inzet voor het lot van werkpaarden en ezels in de allerarmste landen."

Onvermoeibaar
Ze vervolgde: "Onvermoeibaar gaat u op pad naar paardenevenementen en dierenartspraktijken, met folders en de collectebus onder de arm. Als ervaren dierenartsassistente komt u sinds een paar jaar wekelijks op een vaste dag als vrijwilligster naar een dierenartspraktijk. Daar maakt u de operatiekamer in orde, stelt eigenaren gerust en assisteert tijdens de operaties. Na de operatie maakt u ook nog alle instrumenten schoon en steriel. Daarnaast bent u altijd bereid om, bijvoorbeeld tijdens vakantieperioden, extra in te vallen. De laatste jaren moest u om gezondheidsredenen om het zo te zeggen 'de teugels een beetje laten vieren'. Maar uw inzet bleef en blijft tomeloos en van stoppen is geen sprake.

Paanakker is recent erg ziek geweest. "Ik lag in het ziekenhuis, maar nu ben ik gelukkig weer helemaal terug. Het is daarom voor mij ook extra bijzonder dat ik nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau ben geworden", besluit ze zichtbaar blij en vereerd met deze koninklijke onderscheiding." Ze was overigens de enige Naardense die dit jaar een lintje in ontvangst mocht nemen. In tegenstelling tot Bussum, waar maar zes mensen werden verrast met een koninklijke onderscheiding.