Met een lasergun kon de snelheid goed worden gemeten.
Met een lasergun kon de snelheid goed worden gemeten. Foto: Bob Awick

Vooral wijkgenoten rijden geen 30 kilometer per uur

NAARDEN - Ze willen vooral bewustwording creƫren bij hun wijkgenoten in het Rembrandtkwartier. De campagne 'Houd het laag, 30 kilometer graag' moet bewoners ertoe bewegen hun snelheid in de 30 kilometerzone aan te passen.

door Yvette de Vries

Bij de aftrap van de campagne, afgelopen zaterdag, deelden kinderen flyers uit en werd met een lasergun de snelheid van langsrijdend verkeer gemeten. Van het weinige verkeer dat er reed hield iedereen zich keurig aan de snelheid.

30 kilometer
"Grote ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan", vertelt een van de initiatiefnemers, Karin van Schuppen, die zelf moeder van drie jonge kinderen is. Die willen ze dan ook voor zijn. "Het Rembrandtkwartier is een 30 kilometerzone maar er wordt veel te hard gereden en vooral wijkgenoten maken zich daar schuldig aan". Daarom richten ze zich in eerste instantie ook op wijkbewoners. Die zijn er elke dag en kunnen het goede voorbeeld geven. Uit cijfers blijkt ook dat in woonwijken 80% van het verkeer bestaat uit wijkbewoners.

Eigen gedrag
"We wilden een vriendelijke, maar wel serieuze actie die leidt tot bewustwording en aanpassing van eigen gedrag", vertelt Schuppen verder. Ze realiseert zich dat 30 kilometer een lastige snelheid is: je zit er zo overheen, maar je moet er gewoon goed op letten", betoogt ze. Probleem is vooral dat het niet altijd opvalt dat je je snelheid moet aanpassen. De nieuwe signalering op de weg en borden op diverse plekken in de wijken moeten de automobilist een handje gaan helpen.

De actie kreeg direct steun van Veilig Verkeer Nederland, de gemeente, het buurtplatform en de Godelindeschool. Wethouder Marleen Sanderse liet namens het college weten blij te zijn met acties vanuit de buurt zelf. "Het heeft meer impact als je buren je erop aanspreken dan wanneer de gemeente dat doet", was haar betoog. Veilig Verkeer Nederland overhandigde de buurt een bord met een buurtlabel als waardering voor het initiatief.

'Het heeft meer impact als je buren je erop aanspreken'

Smiley-borden
Het probleem van sluipverkeer en te hard rijden is niet nieuw in de wijk. Een 70-jarige bewoner van de Van der Helstlaan zag in de afgelopen 35 jaar dat hij in de wijk woont weinig verandering. Zelf heeft hij al eens het sluipverkeer in kaart gebracht. Als lid van het buurtplatform RemCom ondersteunt hij de actie van harte. Hij juicht ook de komst van de zogenaamde smiley-borden toe. Deze worden door de gemeente Gooise Meren beschikbaar gesteld en kunnen op verzoek van een buurtplatform of wijkpreventieteam tijdelijk in een wijk geplaatst worden.

Wie daar meer over wil weten kan een mail sturen naar l.lubbers@gooisemeren.nl.

Karin van Schuppen overhandigde de eerste automobilist een flyer.