De westerse geneeskunde laat volgens Galavaci te veel kansen liggen.
De westerse geneeskunde laat volgens Galavaci te veel kansen liggen. Eigen foto

Bij het Medisch Kwartier werkt het net iets anders

NAARDEN - Het zal een aantal mensen enorm aanspreken: een huisarts die de zorg op een andere manier bekijkt en daarmee verder gaat dan de reguliere zorg. Vertrekpunt is wel het reguliere pad. Maar de patiënt krijgt in de vorm van een menukaart meer opties aangeboden. De huisartsenpraktijk aan de Turfpoortstraat is daarvoor vorig jaar september omgevormd tot Medisch Kwartier.

door Yvette de Vries

Juriaan Galavazi (42) nam 10 jaar geleden de praktijk van zijn vader over en gaandeweg is er het een en ander veranderd. De burn-out die hij een aantal jaar geleden zelf had, speelde daarin ook een rol. Hij kwam destijds in contact met een andere vorm van zorg, een die verder ging dan de reguliere zorg, die volgens hem vooral gericht is op het bestrijden van symptomen. "De klacht is het symptoom. Met het oplossen van de klacht is de daadwerkelijke oorzaak niet weg. Je moet onder de motorkap kijken." Galavazi noemt het 'de blinde vlek' van de reguliere geneeskunde. Volgens hem zijn patiënten al veel verder in het kijken naar andere oplossingen, buiten die reguliere geneeskunde. "De arts kan een pil voorschrijven, de klacht zal je zelf weg moeten nemen", betoogt Galavazi.

Bij het Medisch Kwartier werkt een team van specialisten. Onder meer een haptonoom, een acupuncturist en een meditatie- en mindfulnesspraktijk. Galavazi zelf heeft zich gespecialiseerd in chirurgie, echografie, sportgeneeskunde en complementaire geneeskunde en is verantwoordelijk voor de begeleiding van de patiënt.

Schijf van vijf
Met de menukaart, zeg maar een eigen schijf van vijf, heeft het Medisch Kwartier een manier ontwikkeld om breed naar een klacht te kijken. Het vertrekpunt is de reguliere zorg, daarna worden voeding, emotie, beweging en tot slot spiritualiteit erbij betrokken. Althans, daar kan de patiënt uit kiezen. Ze dringen niets op. Galavazi licht de menukaart toe: "Slechte voeding doet meer kwaad dan we denken, met bewegen kun je je eigen klachten al een heel stuk verlichten en met spiritualiteit kijk je naar wat er onder de klacht ligt. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden." Dat klinkt misschien wat zweverig, maar Galavazi verzekert dat ze wel met beide benen op de grond blijven staan. "De basis blijft reguliere zorg. Maar het is goed dat mensen weten wat ze moeten veranderen in hun leven om weer meer controle te krijgen. Wij begeleiden om te kijken wat daarvoor nodig is." Het lijkt goed aan te slaan. Galavazi behandelt veel sporters en ook vanuit de regio weten mensen de weg naar de praktijk te vinden. Ook daarin wijkt Galavazi af van de standaard: ook als je niet op de patiëntenlijst staat ben je welkom.