De vijf bestuursleden van de Stichting Robert F.W. Bruinsma.
De vijf bestuursleden van de Stichting Robert F.W. Bruinsma. Foto: Bob Awick

Andreaskerk krijgt nieuw leven als concertzaal

NAARDEN – De nieuwe eigenaar van de Andreaskerk gaat het pand aan de Turfpoortstraat omtoveren tot concertzaal en broedplaats waar jonge talentvolle pianisten de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Er wordt nu nog intern verbouwd, maar eind november hopen ze de deuren te openen voor het publiek.

De voormalige kerkzaal wordt verbouwd tot concertzaal met zo'n tachtig zitplaatsen. Er komt een vleugel te staan en naast concerten gaan er diverse andere activiteiten plaatsvinden. Althans, dat is het plan van de nieuwe eigenaar, de Stichting Robert F.W. Bruinsma. Deze stichting wil jonge talentvolle pianisten een podium geven en hen zo veel mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling. Naast pianoconcerten komen er masterclasses, tentoonstellingen op foto- en muzikaal gebied en lezingen. Om dit financieel mogelijk te maken gaat de stichting op zoek naar sponsors en wil ze subsidies aantrekken. Alles met maar één doel: jonge talentvolle pianostudenten ontmoeten en hen waar mogelijk stimuleren en begeleiden.
De voorzitter van de stichting, Hankie Bruinsma Verbrugh, staat aan de wieg van dit alles. Zij woonde jarenlang in Frankrijk waar zij pianoconcerten aan huis organiseerde. Bij terugkeer naar haar geboorteplaats Naarden zocht ze een plek om dit voort te zetten. Dat dat in de Vesting moest, stond voor haar als een paal boven water. "Ik heb vanuit mijn jeugd binding met de Vesting. Mijn opa was koster in de Grote Kerk en mijn vader zong in het jongenskoor van de Bach Vereniging bij de Matthaüs Passion. Als je iets wilt moet het goed voelen voor jezelf: het moest daar gewoon gebeuren." Ze had zichzelf daarmee wel wat op de hals gehaald, bleek al snel. Het werd een lange en intensieve zoektocht waarbij er veel mensen op haar pad kwamen. Van de Rijksgebouwendienst tot de NMo. Ook klopte ze bij de gemeente Naarden aan. Die moest eerst wat wennen aan haar plannen, maar dacht later enthousiast mee. Even dacht ze 'beet' te hebben. Ze had haar oog laten vallen op het grote Witte Huis aan het einde van de Gansoordstraat. Dit rijksmonument bleek echter niet te koop. Bruinsma Verbrugh vertelt dat ze in die tijd de deur plat liep bij de gemeente en een lokale makelaar. Opeens kwam alles in een stroomversnelling toen toenmalig wethouder Wil de Vries Kempes haar tipte over de Andreaskerk. Bruinsma Verbrugh: "Ik ben erg blij dat het pand een nieuw leven krijgt en de kerk haar culturele en maatschappelijke functie behoudt."
Bruinsma Verbrugh creëert met de stichting bewust een plek waar meer gebeurt dan 'alleen maar concerten'. Wat haar betreft zijn we in 't Gooi en Amsterdam al ongelooflijk verwend. Nee, ze wilde iets voor jongeren, talentvolle musici en met name pianisten. Waarbij het belangrijkste criterium is dat ze talentvol en enthousiast zijn. De stichting wil juist ook een plek bieden aan kinderen waarbij het niet vanzelfsprekend is dat de ouders het allemaal kunnen betalen. Bruinsma Verbrugh: "Denk aan masterclasses met een toppianist voor zes talentvolle kinderen of een meet & greet. En als iemand een plan heeft om op ander cultureel vlak iets moois te doen dan mag hij of zij dat natuurlijk opsturen."
De verbouwing is nog in volle gang, maar de eerste activiteit staat al in de steigers. De stichting verleent haar medewerking aan het 10-jarig pianofestival van de Gooische Muziekschool in april. Wat ze precies gaan doen is nog niet bekend. Wel verklapt de voorzitter dat Daria van den Bercken, een beroemde pianiste, erbij zal zijn.

Het vijfkoppige bestuur van de stichting bestaat naast Hankie Bruinsma Verbrugh uit Jan Haverkort, Corrie Jongbloed Zoet, Hans van Ommeren en Gerrit Witzel. Bruinsma Verbrugh: "Ik wil de stichting professioneel opzetten en beheren, inclusief ANBI-status, en opvolging voor de toekomst waarborgen. Dat betekent dat ik het niet alleen kan en wil doen."