De buurt had gehoopt op meer dan alleen sociale huurwoningen.
De buurt had gehoopt op meer dan alleen sociale huurwoningen. Foto: Sjoerd Stoop

Buurt teleurgesteld over plan voor Het Anker

MUIDEN - Er worden de komende jaren sociale huurwoningen gebouwd aan Het Anker waar nu nog het verlaten gemeentehuis staat. Buurtbewoners reageren boos en teleurgesteld.

door Sjoerd Stoop

Er gaat de komende jaren veel gebeuren aan Het Anker. Het gemeentepand gaat gesloopt worden, dat staat zo goed als vast. Er komen sociale huurwoningen voor terug. Het gaat om goedkope woningen met huurbedragen van hoogstens 586 euro per maand. Verder moeten de plannen nog worden vormgegeven. De gemeente gaat daar nu samen met bewoners mee aan de slag. Volgend jaar moet er meer bekend worden. Als alles volgens plan verloopt moet de bouw over drie jaar worden afgerond en worden de woningen opgeleverd.

Grote bezwaren
De buurt heeft grote bezwaren tegen de plannen. "We hebben allemaal hele andere wensen", zegt Hans van der Steen namens de buurt. "We hebben de plannen met de buurt gevolgd en hebben er veel over gesproken met de gemeente. We hebben de wensen van de buurt aangegeven, maar daar wordt amper wat mee gedaan. We moeten het er nu maar mee doen, zo voelt het een beetje."

Mengvorm
De buurtbewoners hadden zelf de hoop dat er verder gekeken zou worden dan alleen sociale woningbouw. "We hebben geen enkel probleem met sociale huurwoningen, maar we hadden gehoopt dat er een mengvorm kwam van sociale en middensegmentwoningen. Niet alleen sociale woningbouw, want dat is niet goed voor de diversiteit van de wijk", zo laten betrokken buurtbewoners verder weten. Ze stellen dat een mengvorm veel beter van de grond kan komen omdat het beter past tussen de rest van de buurt. "Veel van de gezinnen die er rond de jaren 70 kwamen wonen, wonen er nu nog steeds. De ouders, althans. Maar ook komen de kinderen vaak weer terug in de wijk wonen. De senioren willen graag kleiner wonen binnen de wijk, maar die mogelijkheid is er niet. En dus blijven ze zitten waar ze zitten. Als ze wel kunnen verhuizen, komt er plek voor nieuwe families."

Andere wensen
De buurtbewoners hoopten dat er ook plaats zou komen voor een wijkgebouw, met behoud van de gymzaal. Een plek waar de hele buurt terecht kan. "Waar senioren gezamenlijk kunnen eten, waar je een kaartje kunt leggen", zo sommen ze op. "En de wijk wil graag onze gymzaal behouden. Daar wordt gebruik van gemaakt door de kinderen van de Jozefschool en door verenigingen. We willen daar bijvoorbeeld ook fysio voor senioren gaan organiseren."
De buurtbewoners mogen nog meepraten om de plannen verder vorm te geven, maar het steekt ze dat veel nu toch vaststaat. "De gemeente heeft veel kaders gesteld, waardoor geen enkel plan gaat voldoen aan de wensen van de buurt. We gaan ons beraden op wat we nog kunnen doen, we gaan zeker nog stappen ondernemen."

'We moeten het er nu maar mee doen, zo voelt het een beetje'

Algemeen belang
De gemeente snapt dat de bewoners teleurgesteld raken, zo laat wethouder Boland weten. "Ze hadden gehoopt dat de gemeenteraad de door het college gestelde kaders zou aanpassen in de lijn van de bewonersenquĂȘte. De raad kon zich echter vinden in de afwegingen die het college heeft gemaakt en heeft zelf kaders aangescherpt en toegevoegd. Uiteraard respecteer ik dat. De kaders zijn heel zorgvuldig gekozen. En al voelen de wijkbewoners het op dit moment anders, de gemeente heeft wel degelijk ook hun belangen in de kaders opgenomen. Dan gaat het om de hoogte en de uitstraling van het gebouw en de aandacht voor parkeren en groen. Maar als gemeente hebben we de taak om ook naar het algemeen belang te kijken. En op grond daarvan is gekozen voor sociale woningbouw."

Alsnog praten
De wethouder heeft de hoop dat de bewoners alsnog mee gaan praten om de plannen verder vorm te geven. "Per onderwerp geven we van tevoren altijd heel nauwkeurig aan hoever de invloed van de participanten reikt. Bij het ene onderwerp kunnen we de bewoners meer invloed geven dan bij het andere, maar in principe streven we naar het maximale niveau van invloed. Bij dit onderwerp mogen een aantal bewoners en andere belanghebbenden samen met deskundigen van de gemeente de plannen van ontwikkelaars beoordelen. En daarna mogen ze meepraten over de gedetailleerdere uitwerking van het gekozen project."