Alle statushouders krijgen een sociale huurwoning toegewezen

GOOISE MEREN - Alle statushouders die de gemeente moet huisvesten krijgen een sociale huurwoning. De woningcorporaties zien geen onoverkomelijke barrières om aan de opgave vanuit het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) te voldoen.

Inmiddels is bekend dat voor 2017 nog 'slechts' 43 erkende vluchtelingen een huurwoning nodig hebben. Door dit lage aantal heeft de gemeente besloten dat de urgente maatregelen zoals het plaatsen van tijdelijke woonunits voorlopig niet nodig zijn. Uit overleg tussen gemeente en woningcorporaties blijkt dat de relatief kleine statushouders gemakkelijk aan woning geholpen kan worden.
Tot voor kort zag het er echter niet zo rooskleurig uit. De gemeente werd geconfronteerd met een grote toestroom van statushouders naar Gooise Meren. En dus werd er gekeken of er snelle oplossingen konden komen om de huisvesting te versnellen. De politiek wilde hiermee voorkomen dat de lokale woningzoekenden werden benadeeld. Dus kwam men onder andere met het idee om tijdelijke woonunits zoals containers te plaatsen. Nu blijkt dat dat dit plan voorlopig in de ijskast kan.
Het afgelopen jaar moest Gooise Meren 143 statushouders aan een woning helpen. Aan het eind van dit jaar hiervan al 131 statushouders aan woonruimte zijn geholpen. De resterende 12 personen zullen volgend jaar onderdak krijgen.