Er bestaat een kans dat de volkstuinen helemaal verdwijnen.
Er bestaat een kans dat de volkstuinen helemaal verdwijnen. Foto: Sjoerd Stoop

Volkstuinen worden verkocht

MUIDERBERG - Het zou zomaar kunnen dat de huurders van de volkstuintjes aan de Echolaan de komende weken voor het laatst stronken boerenkool en andere overgebleven groenten van hun landje oogsten. De volkstuintjes worden verkocht aan een projectontwikkelaar. Er wordt nu door huurders van alles geprobeerd om de tuintjes toch te redden.

door Sjoerd Stoop
en Joost Lammers

De volkstuinders hebben afgelopen week te horen gekregen dat de grond van hun volkstuintjes verkocht gaat worden. Er lag plotseling een brief op de mat van de Joodse Gemeente Amsterdam, de eigenaar van de grond. "Dat kwam echt heel onverwacht", vertelt tuinder Thijn Westermann. "We kregen te horen dat de grond wordt verkocht en dat we de grond komend voorjaar leeg op moeten leveren, maar dat was het dan ook. Dat voelt best wrang. We hebben meteen aan de bel getrokken. Na veel vragen konden we lospeuteren dat de grond verkocht gaat worden aan een projectontwikkelaar.

Volkstuintjes moeten wijken voor grote villa's

Ze denken aan het bouwen van een grote villa, zo hebben we gehoord. Dat hopen we vanzelfsprekend tegen te gaan."

Verkoop staat vast
De verkoop van de volkstuintjes staat vast, zo bevestigt de Joodse Gemeente Amsterdam. "We hebben het voornemen om de grond te verkopen omdat we geldtekorten hebben. We moeten dus wel. Naast de grond van de volkstuintjes stoten we meer zaken af om aan geld te komen. Het naastgelegen Kocherbos was eveneens van ons. Dat hebben we verkocht aan de hockeyclub. Voor de grond van de volkstuintjes reageerde een koper belangstellend. Daar hebben we verder mee onderhandeld en dat gaat de goede kant op", vertelt Coen Abram namens de gemeenschap. Welke koper welke plannen heeft met de grond, wil Abram nog niet zeggen.

Tegenbod van tuinders
De volkstuinders hopen dat hun tuintjes nog gered kunnen worden. Er wordt gekeken of ze de grond zelf kunnen gaan kopen, zo vertelt Westermann namens de huurders. "De verkoop van de grond is het gesprek van de dag. Het gaat ons echt aan het hart. Enkelen hebben hier al vele jaren een tuintje en we hopen met z'n allen dat we nog jaren op deze plek voort kunnen. We gaan alles op alles zetten om dat voor elkaar te kunnen boksen. Achter de schermen werken we nu aan een plan en we gaan zelf een bod doen op de grond. We moeten nu berekenen met hoeveel geld we kans zouden kunnen maken om de grond te kopen. We praten erover en hopen snel meer te weten."

De Joodse Gemeente Amsterdam laat weten op haar beurt open te staan voor het bod van de volkstuinders. Abram: "We hebben er al over gesproken. We wachten af welk bod er op tafel komt. Wat ons betreft kan het echt nog alle kanten op. Verkocht wordt de grond hoe dan ook, maar de koopcontracten moeten nog getekend worden."