De Vinkenbaan heeft, net als andere scholen, ook last van de nieuwe wet.
De Vinkenbaan heeft, net als andere scholen, ook last van de nieuwe wet. Foto's: Sjoerd Stoop

Geen leraar: school moet vaker klas naar huis sturen

MUIDEN/MUIDERBERG - Het is een drama voor veel basisscholen, de gevolgen van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Door die wet ondervinden ze grote problemen bij het regelen van vervanging voor zieke collega's of bij bijzonder verlof. Net als in omliggende gemeenten zijn er al klassen naar huis gestuurd. Een rondje langs de basisscholen in Muiden en Muiderberg levert overal dezelfde reacties op: "Dit is een wet die averechts werkt. Leerlingen, leerkrachten en ouders zijn de dupe."

door Yvette de Vries

In het kort betekent de nieuwe regeling dat als een school of overkoepelend orgaan, zoals een stichting van scholen, meerdere keren binnen een half jaar een beroep doet op dezelfde invaller, deze automatisch een contract aangeboden moet krijgen. In het meest extreme geval kan dat al na drie keer een dag invallen het geval zijn. Een bekend of vertrouwd gezicht voor de klas? Vergeet het maar. Volgens schooldirecteuren uit de omgeving ondervinden kleinere scholen eerder hinder van de nieuwe wet dan grotere scholen, simpelweg omdat er minder leerkrachten in dienst zijn die zieke collega's kunnen opvangen. Tel daarbij het al jaren oplopende tekort aan leerkrachten op, ook voor het basisonderwijs en je kunt wachten op problemen. Dit jaar staat de teller al op zo'n 12.000 openstaande vacatures.

Creatieve oplossingen
Bij de Oranje Nassauschool wordt creatief omgesprongen met de nieuwe wet. De school is met 194 leerlingen en acht klassen een relatief kleine school. Intern begeleider Ellen Klomp vertelt dat ze een eigen pool van invallers hebben. De school valt samen met negen andere scholen onder één bestuur en dat maakt de slagkracht groter. "De invallers zijn in dienst en daardoor vallen ze niet onder de nieuwe regeling. Daarnaast hebben veel vaste leerkrachten een duobaan. "In negen van de tien keer kan bij ziekte van een collega de ander invallen", aldus Klomp. Als dat niet lukt dan hebben ze op de Oranje Nassauschool ook nog een legertje onderwijsassistenten achter de hand die zelfstandig voor de groep mogen staan. En als het helemaal in de soep dreigt te lopen dan kunnen de directeur en intern begeleider van de school nog bijspringen. Niet dat de school daarmee helemaal gevrijwaard is van alle zorgen. Volgens Klomp komt het ook bij hen op school weleens voor dat een klas naar huis moet. Klomp: "Dat is dan niet direct het gevolg van deze nieuwe wet, want de laatste keer dateert nog van voor het schooljaar 2015/2016."

Het was al raak
Op een andere school in de gemeente was het wel al raak. Daar moest de directie de afgelopen periode twee klassen naar huis sturen. Met pijn in het hart en met de rug tegen de muur, laat de schoolleiding in een reactie weten. En het gaat volgens hen erger worden. Ze lopen, net als andere scholen, domweg aan tegen de nieuwe regelgeving.

Ze proberen het uitvallen van leerkrachten in eerste instantie op te lossen door het verdelen van de leerlingen over de andere groepen. "Een of twee dagen lukt dat nog wel, maar dat geeft een grote belasting van de collega's." In het verleden belden ze, als een leerkracht uitviel, zelf een vast clubje invallers af. Door de nieuwe wet hebben ze zich nu aangesloten bij PiO, een pool voor invalleerkrachten waar op dit moment 342 basisscholen met 76.000 leerlingen een beroep op doen. Maar ook daar droogt het aanbod van invalkrachten op. "Er wordt al gezegd dat we in januari maar terug moeten komen. Dan komen er een aantal invalkrachten vrij die een half jaar hebben thuisgezeten", aldus de schoolleiding.

Tekort aan leer-krachten, ook in het basisonderwijs, stijgt
Lege schoolpleinen. Straks een 'normaal' beeld?