Wat te doen met het oude gemeentehuis van Muiden?
Wat te doen met het oude gemeentehuis van Muiden? Foto: Christian Pfeiffer

Hergebruik gemeentehuis Muiden blijft mogelijkheid

MUIDEN - Niet alleen nieuwbouw is een optie, hergebruik van het voormalige gemeentehuis van Muiden blijft ook een mogelijkheid. En als het toch nieuwbouw wordt, dan is de maximale hoogte niet langer vier bouwlagen, maar drie bouwlagen en een kap. De gemeenteraad van Gooise Meren bespreekt op de Politieke Avond van 23 november het aangepaste raadsvoorstel voor de verkoop van de overbodige gemeentehuizen van Muiden en Naarden.

Naar aanleiding van de bespreking van het oorspronkelijke raadsvoorstel op 29 juni, vroegen de raadsfracties het college om nog eens kritisch naar het voorstel te kijken. Dit heeft geleid tot een aangepast raadsvoorstel met bijbehorend participatieplan, zo meldt de gemeente.

Voor beide locaties wordt een werkgroep samengesteld van belanghebbenden. De werkgroepen krijgen een belangrijke rol in het beoordelen van de ingediende plannen en de advisering daarover aan het college. In oktober en november heeft wethouder Boland het aangepaste raadsvoorstel besproken met vertegenwoordigers van de bewoners.

Behalve over de rol van de werkgroep is ook gesproken over de kaders die het college aan de herontwikkeling van de beide locaties verbindt. In de Muidense wijk Mariahoeve bleek uit een enquĂȘte dat veel bewoners met enkele kaders moeite hebben. In het aangepaste raadsvoorstel komt het college daaraan deels tegemoet. De gedachten van het college gaan nog steeds uit naar woningbouw, maar oorspronkelijk werd daarbij uitgegaan van maximaal vier bouwlagen. Dat is gewijzigd in drie bouwlagen met een kap. Een tweede aanpassing is dat de kaders niet alleen ruimte bieden voor nieuwbouw, maar ook voor hergebruik van het bestaande pand. Aan de overige kaders wil het college niet tornen. Ze zijn gebaseerd op diverse onderzoeken en beleidsdocumenten. Bovendien bieden de kaders ruimte voor uiteenlopende ontwikkelplannen.

Meepraten
Na de beoordeling en de selectie van de plannen mogen de bewoners meepraten over de verdere uitwerking. Het gemeentehuis van Muiden is sinds begin 2016 al niet meer in gemeentelijk gebruik vanwege de fusie tot Gooise Meren.