Wat staat er in de deal tussen Muiden en KNSF beschreven?
Wat staat er in de deal tussen Muiden en KNSF beschreven? Foto: Matthijs Wink

Stukken van de KNSF-deal,
zijn die nu kwijt of niet?

MUIDEN - Als een kleuterjuf heeft de rechter vorige week de gemeente Gooise Meren op de vingers getikt rondom het KNSF-dossier. De gemeente wil, of kan, niet de stukken rondom het bouwplannen openbaren. Zijn ze kwijt?

door Christian Pfeiffer

RTV NH heeft met de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om inzage in de stukken gevraagd waar de deal van 2014 tussen de toenmalige gemeente Muiden en projectontwikkelaar KNSF in staat beschreven. De deal waarmee woningbouw op het terrein van de voormalige kruitfabriek mogelijk wordt. Bovendien vroeg de regionale omroep ook om de stukken die ten grondslag lagen aan de totstandkoming van die deal. Dat verzoek werd door NH overigens al in april 2015 gedaan. Muiden is nu Gooise Meren, maar de gemeente blijft weigeren en dus volgde vorige week een gang naar de rechter.

Daar bleek dat zelfs de rechtbank geen inzage in de stukken krijgt en daardoor niet kan beoordelen of ze terecht door de gemeente worden achtergehouden. Volgens de uitleg van ambtenaren in de rechtbank is er "weinig te vinden". De rechter gaat niet in die bewering mee en tikte de gemeente fiks op de vingers: binnen zes weken moeten alle documenten boven tafel komen zodat de rechter kan inzien of ze geheim moeten blijven. Dat zei de rechter in een tussenuitspraak in de zaak. De definitieve uitspraak komt als alle stukken zijn ingeleverd.

Interessanter nog is de beantwoording van vragen van verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland, een dag later (woensdag) aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Op verzoek van de PvdA ging hij dieper in op de kwestie. Hij vertelde de gemeenteraad dat er in ieder geval geen stukken "kwijt zijn", zoals een dag eerder in een verslag van onze mediapartner NH is beweerd. Boland zei tegen de raad: "Nee, er is niks kwijt."

Maar uit een opname van de rechtszaak blijkt nu dat de ambtenaren wel degelijk zeggen dat het nog maar de vraag is of de gevraagde stukken er nog zijn, en of ze te bereiken zijn. "Het zit niet op de Gooise Meren-computers." Dat heeft onder meer te maken dat betrokken ambtenaren niet meer werkzaam zijn voor de gemeente.

Gemeente moet alles binnen 6 weken oplepelen

Een ambtenaar zei in de rechtszaal: "Die mensen bestaan wel, maar zijn niet direct aanspreekbaar. Daar moeten we moeite voor doen, zo schat ik in. Eigenlijk zouden we het in het gemeentehuis moeten vinden, op een harde schijf. Maar als het bij iemand buiten ons gemeentehuis ligt... Daar gaan we niet over. Wij moeten daar de beschikking over hebben. Wij kunnen die verzoeken wel bij die mensen neerleggen, wat daar nog beschikbaar is." Hij klonk in ieder geval een stuk minder stellig dan de wethouder. Is de gemeente de stukken, nota bene van het grootste bouwproject binnen de gemeentegrenzen de komende jaren, nou kwijt of niet?

Wethouder Boland liet gisteren in een vervolgreactie weten dat hij bij zijn uitspraak blijft. Volgens een woordvoerder zijn ze de documenten echt niet kwijt en heeft de wethouder "in ieder geval bedoeld dat er nu een onderzoek naar de missende stukken loopt zodat ze aan de rechtbank geleverd kunnen worden." De PvdA is in ieder geval erg ontevreden over het antwoord en wil er op korte termijn meer duidelijkheid over hebben.

Verder liet wethouder Boland al duidelijk doorschemeren dat de gemeente Gooise Meren in beroep zal gaan als de overeenkomsten openbaar moeten worden gemaakt van de rechter. De gemeente wil niet dat de stukken naar buiten komen. Wat de gevolgen eventueel zouden zijn als ze toch openbaar worden, daar wil de wethouder niet op vooruitlopen. Daarmee blijft de echte vraag onbeantwoord: wat er is nu zo verschrikkelijk geheim aan die deal dat echt niemand dat te weten mag komen?