De tuin achter de kerk, van boven.
De tuin achter de kerk, van boven. Foto: Christian Pfeiffer

Plan voor drie stadsboerderijen in tuin Laurentiuskerk

WEESP - Het plan voor de tuin van de Laurentiuskerk is aangepast. Eigenaar Cees van Vliet wil er drie stadsboerderijen bouwen die passen in de omgeving. Een openbaar stadspark zit er niet in.

In het oorspronkelijke plan werd uitgegaan van 10 à 12 woningen in de tuin. Het Laurentiusplan is sowieso sterk aangepast ten opzichte van vorig jaar, toen de gemeenteraad kaders vaststelde.

Al eerder werd bekend dat Van Vliet het casco van de kerk niet gedeeltelijk, maar helemaal wil behouden. In de kerk komen dan nieuwe ruimtes om herbestemming mogelijk te maken. De ideeën daarvoor maakte Van Vliet in onze krant van 26 april bekend. Het gaat onder meer om een proefbrouwerij van Wispe (waarover wij vorige week uitgebreider berichtten), een yogacentrum, commerciële ruimtes, twee appartementen en, in de toren, een overnachtingsmogelijkheid. Deze invulling van de kerk, in combinatie met de drie stadsboerderijen, biedt Van Vliet voldoende mogelijkheden het beeldbepalende gemeentelijk monument te behouden. Het nieuwe Laurentiusplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die moet instemmen met gedeeltelijke aanpassing van de kaders waarbinnen Van Vliet kan opereren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de maximale bouwoppervlakte. De commissiebehandeling is 22 september.

In het begeleidende voorstel aan de gemeenteraad schrijft het college van B en W onder andere: "De vernieuwde kaders waarbij het behoud van de kerk met daarin opgenomen nieuwe functies het uitgangspunt is, met bebouwing in de tuin van 3 stadsboerderijen, is een wenselijk alternatief op de eerder vastgestelde kaders van juli 2015. De wensen van de Stichting Kerk en Stadspark Weesp om de kerk te behouden zijn daarmee ingewilligd." Dat geldt niet voor een openbaar stadspark, waar de stichting van kerkbuurman Kees Sietsma voor ook pleit.

Informatie raad
B en W vinden niet dat ze de gemeenteraad vorig jaar onjuist hebben voorgelicht en informatie hebben achtergehouden over de Laurentiuskerk. Zo blijkt uit antwoorden van het college op vragen vanuit de raadscommissie. Die vragen werden gesteld naar aanleiding van kritische kanttekeningen die kerkbuurman Kees Sietsma in februari plaatste op basis van een eigen 'feitenonderzoek'.