AZC Crailo toch dicht ondanks pleidooi regio

BUSSUM - Het asielzoekerscentrum op Crailo gaat dicht, ondanks een dringende oproep van de burgemeesters in de regio om het azc op de waakvlamstand open te houden. Wel lijkt het erop dat het centrum een maandje langer open blijft om de vluchtelingen in de regio een woning aan te kunnen bieden.

Burgemeester Roest van Laren vertelt dat er in het centrum op dit moment nog 60 mensen zitten. "Hiervan hebben er 40 een status gekregen en zijn er 20 nog bezig met de procedure. We hebben ons hard gemaakt om de mensen die hier mogen blijven huisvesting in de regio aan te bieden. Dat moet wel lukken met de zeven gemeenten, Eemnes daarbij gerekend." Maandag vond de regionale regietafel plaats waarin gesproken werd over de opvang van asielzoekers in de provincie Noord-Holland. Hier werd nog een laatste poging gewaagd om de opvang in Laren open te houden. Het argument van de regioburgemeesters is dat mocht de toestroom van vluchtelingen later weer toenemen, het azc snel kan opschalen tot maximaal zeshonderd asielzoekers. "Het is hoogstwaarschijnlijk dat het COA dit niet gaat heroverwegen. De asielzoekersinstroom is zodanig gedaald dat het niet meer verantwoord is om het asielzoekerscentrum open te houden", vertelt Roest. "Dat is de boodschap van de staatssecretaris. Wij denken daar heel anders over."

Crailo ligt op grondgebied van Laren en heet formeel AZC Laren, maar de opvang is hier door alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gezamenlijk opgepakt. De kracht van de regio probeert men vast te houden, zegt Larens wethouder Van der Pols. Hiermee duidt hij op de vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet. "Er is hard gewerkt aan programma's op het gebied van taal, sport en ontspanning om de nieuwkomers makkelijker te laten integreren. Die worden hopelijk voortgezet."