De spoorbrug staat op een krappe honderd meter van de bewoonde wereld.
De spoorbrug staat op een krappe honderd meter van de bewoonde wereld. Foto: Bob Awick

Aan de slag met klachten over spoor en weg

MUIDERBERG - Er wordt de komende weken gekeken naar de klachten van bewoners langs de spoorbrug en de snelweg. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten aan de betreffende bewoners. Een onderzoeksbureau gaat meten hoeveel overlast de spoorbrug en de snelweg exact veroorzaken voor de buurt.

door Sjoerd Stoop

Vele bewoners merken na het plaatsen van de spoorbrug en het aanpassen van de snelweg een toename van het lawaai dat de spoorweg en de snelweg al opleverden. De afgelopen weken regende het klachten, van buurtbewoners die op honderd meter afstand van de weg wonen en van andere dorpsbewoners.

Dat er nu gekeken gaat worden naar de problemen stemt de dorpsraad van Muiderberg vooralsnog tevreden. "Heel goed dat er wat gaat gebeuren, maar we kunnen pas rusten als er ook echt maatregelen genomen worden om de klachten weg te nemen", zegt Harry Mock namens de dorpsraad. "Er moet wel het een en ander gebeuren volgens ons. De afgelopen weken hebben we zelf ook van vele Muiderbergers klachten gehoord. We volgen alles vanaf afgelopen december al op de voet. Vorige week vergaderden we met de dorpsraad en toen kwamen de problemen wederom naar voren. We hebben nu een werkgroep opgezet om met de problemen aan de slag te gaan. Deze werkgroep gaat er alles aan doen om de problemen te beteugelen en de stem van onze bewoners te laten horen."

De dorpsraad weet zelf wel hoe de problemen voor een groot deel opgelost kunnen worden. Er werd enkele weken geleden al een wensenlijstje gemaakt, waarmee de dorpsraad onder meer naar de wijkwethouder stapte.

Schermen langs spoor
Een groot deel van de klachten zouden verholpen kunnen worden door geluidschermen te plaatsen. Er moeten volgens de dorpsraad snel van zulke schermen komen langs het spoor tot aan de Hollandse brug (A6), een groot deel van de snelweg langs Muiderberg.

Bureau gaat meten hoeveel overlast spoor en snelweg veroorzaken

Voordat het werk begon werd afgesproken dat er hogere schermen geplaatst zouden worden om overlast van het treinverkeer tegen te gaan, maar deze schermen moeten nog worden geplaatst. "Momenteel hebben we nog geen planning van wanneer dat wordt gedaan. De dorpsraad dringt aan op spoed", zo laat men weten. Er wordt ook nog met een kritisch oog gekeken naar de lengte waarover de schermen geplaatst zouden worden: "Er is gebleken dat de toegezegde lengte van de schermen eigenlijk veel te weinig is. Er blijft nog een stuk onbeschermd. We streven naar uitbreiding."
Asfalt en meer
Voor wat betreft de overlast van het autoverkeer over de snelweg hoopt de dorpsraad dat er nog eens goed gekeken wordt naar onder meer het asfalt van de weg. "Er bestaat tegenwoordig veel stiller asfalt", vertelt Mock. "Dat zou een optie kunnen zijn." De dorpsraad pleit er ook nog steeds voor dat de snelheid voor het autoverkeer op de snelweg langs Muiderberg naar beneden gaat.

Afwachten
Of er maatregelen genomen worden en, zo ja, welke moet snel na het geplande onderzoek en het gesprek met de gemeente en Rijkswaterstaat bekend worden.