Magda Fokker vreest hoe het moet na 25 september.
Magda Fokker vreest hoe het moet na 25 september. Foto: Bob Awick

Veel ontevreden reacties op verplaatsen P+R-terrein

Vervolg van de voorpagina

Fokker, die haar hele leven al in Muiden woont maakt zich grote zorgen. Niet alleen om haar eigen mobiliteit maar ook om de gevolgen voor de schooljeugd en ouderen. Die zijn na 25 september, de datum waarop de P+R verplaatst wordt, aangewezen op een alternatief. Dat alternatief is bus 110 en voor Fokker is het onduidelijk of die ook op de nieuwe P+R stopt. Zoals het er nu uitziet betekent het volgens haar ieder geval meer reistijd en extra kosten. Nu kost een enkele reis naar IJburg 2,10 euro en dat wordt met de veronderstelde nieuwe route 6.20 euro. En dat terwijl veel ouders juist voor een school op IJburg hebben gekozen vanwege de goede bereikbaarheid.

Fokker rekent voor wat het de schooljeugd aan extra reistijd gaat kosten. "Ze zijn nu 19 minuten onderweg en na 25 september wordt dat met bus 110 ruim een uur." De schooljeugd kan dat extra stukje naar de nieuwe P+R natuurlijk wel fietsen, hoewel het volgens Fokker erg donker is daar, maar voor ouderen is het niet te doen vindt ze.

Contact
Ze heeft nadat ze terugkwam van de zomervakantie met verschillende partijen contact opgenomen omdat toen pas voor haar duidelijk werd wat er stond te gebeuren. Van Connexxion en Rijkswaterstaat heeft ze nog geen reactie gehad. Provincie Noord-Holland reageerde wel op haar klacht. Als ze de mail van de provincie voorleest komt het stoom weer uit haar oren. "Ze gaven aan dat er overleg is geweest met de gemeente Muiden. Omdat het om een P+R-terrein gaat, gaan ze ervan uit dat het door automobilisten gebruikt wordt. Ze wijzen daarbij naar de gemeente Muiden. Die zou nooit hebben benadrukt dat het ook door niet-automobilisten gebruikt wordt." Fokker is van mening dat ze in Muiden slecht geïnformeerd zijn over de veranderingen. Een flyer - die ze nooit heeft ontvangen - en informatie op een website is wat haar betreft onvoldoende.

De enige bus die na 25 september nog wel Muiden aandoet is bus 110. "Die rijdt van Weesp naar Naarden-Bussum en stopt op een paar plekken in Muiden." Maar ook die vervoersmogelijkheid hangt aan een zijden draadje. Fokker: "Ik heb van een ambtenaar van de gemeente gehoord dat Connexxion de dienst misschien wil gaan stoppen omdat die onrendabel zou zijn. En volgens diezelfde ambtenaar hadden de Muidenaren tot nu toe mazzel gehad dat ze van de P+R gebruik konden maken. Fokker verwacht dat veel mensen als alternatief de auto zullen pakken en als Connexxion dan gaat kijken naar de rentabiliteit van bus 110, kun je volgens haar op je vingers natellen wat dan de conclusie is."
Volgens Fokker wordt uitgaan in Amsterdam voor de jeugd van Muiden ook bijna onmogelijk. "Als ze naar de bioscoop willen bij de Arena gaat de laatste bus om 22.00 uur terug." Maar het meest verbolgen is ze nog over de gevolgen voor de ouderen en de schooljeugd. De ouderen kunnen die 1,4 kilometer naar de P+R echt niet lopen.

"En," vervolgt ze, "het ziekenhuis in Blaricum was tot nu toe goed te bereiken, maar na 25 september niet meer. Bus 110 stopt daar niet." Ze vervolgt haar betoog: "Veel kinderen zitten op IJburg op school. Ze pakken bus 320 op het P+R-terrein en stappen bij de Diemerknoop over op de stadsbus naar IJburg. Na 25 september moeten ze eerst met bus 110 richting Weesp, daar overstappen naar Amsterdam-Centraal en dan met de tram naar IJburg."

'Scholieren zijn drie keer zo lang onderweg naar hun school op IJburg'

Stijging kosten
Haar dorpsgenoot Astrid Praag valt haar bij. "Ik heb twee zoons. Bij de schoolkeuze hebben we, net als veel andere ouders, rekening gehouden met de bereikbaarheid en kozen we voor IJburg." Toch ziet Praag niet zozeer de extra reistijd als een probleem. "Het grootste probleem is de stijging van de kosten en de veiligheid." Nu kost een abonnement voor haar kinderen nog 53 euro per maand, dat wordt straks 187 euro. Het alternatief, fietsen, is volgens haar zeker in de wintermaanden niet verantwoord. "Ze verzamelen op het Kruitpad en dan fietsen ze via de Maxis naar IJburg. Vanaf het Kruitpad tot aan IJburg is er geen lantaarnpaal te vinden." Als laatste voegt ze er nog aan toe dat veel mensen in Muiden en omgeving bij de Maxis werken. Vanaf 25 september is het ook voor hen zoeken naar alternatief vervoer.

De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten dat ze op de hoogte was van de verplaatsing van de P+R. "Dit was inherent aan de verplaatsing van de A1. Hiertoe is enkele jaren geleden besloten. Destijds bestond er geen mogelijkheid om bezwaar te maken." De gemeente Muiden heeft destijds wel bedongen dat er een fietspad/voetpad komt van de plek waar de P+R voorheen zat naar de nieuwe locatie." Volgens de berekeningen van de gemeente scheelt het één kilometer.
"We spannen ons echt in om de nadelige gevolgen voor Muiden onder de aandacht te brengen en te houden bij beide partijen." Hij voegt daar wel aan toe dat de busroutes in Noord-Holland een zaak zijn van de provincie en vervoerder. Fokker heeft er niet veel vertrouwen in dat er een oplossing komt. "De gemeente praat over buurtbusjes, maar die mogen volgens de provincie niet parallel rijden aan het openbaar vervoer. En zolang bus 110 nog rijdt, is dat geen optie." Fokker verwacht dat er tot 1 januari 2019, als er een nieuw tracébesluit genomen wordt, niets gebeurt.