De tuinders zitten aan het Kerstenpad. Er is onbegrip waarom ze weg moeten.
De tuinders zitten aan het Kerstenpad. Er is onbegrip waarom ze weg moeten. Foto: Christian Pfeiffer

Emoties lopen hoog op over verhuizing tuinen

MUIDEN - Begin volgend jaar moeten de tuinders van Tuindersvereniging De Westbatterij verhuizen naar hun nieuwe onderkomen bij zorglandgoed Hoogerlust. Maar hoe denken de tuinders daar zelf over? Bestuurslid Maarten IngenHousz praat ons bij.

door Christian Pfeiffer

Een makkelijk opgave is het zeker niet: ruim 80 tuinders moeten verhuizen van het onderkomen aan het Jan Kerstenpad bij de Westbatterij naar de nieuwe stek in de Bloemendalerpolder. Niet omdat ze het willen, maar omdat de tuinen plaats moeten maken voor de wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein.

Vlak achter de tuinen wordt daarvoor al maanden zand opgereden. Op de plek van de tuinen komen overigens geen huizen, maar de tuinen van de nieuwe bewoners. Het ligt allemaal gevoelig.

Emoties
"We hebben recent nog met alle leden een vergadering gehouden. Daarbij liepen de emoties hoog op. Er zijn namelijk tal van nieuwe eisen aan de nieuwe plek bij Hoogerlust. Zo mogen de tuinders geen eigen opstallen neerzetten, maar moeten ze extra gaan betalen voor een kas of een huisje en dat steekt", zo vertelt IngenHousz. De gemeente Gooise Meren heeft de formele stappen al gezet en de bestemmingsplanwijziging voor de komst van de tuinders ligt op dit moment ter inzage.

Niet weg
Maarten vervolgt: "Een van de moeilijkheden onder onze leden zit hem in het feit dat een flink aantal niet weg wil."

Een eventuele verhuizing kan alleen in de winter

"Bij de leden leven er veel vragen over het hoe en waarom van de verhuizing. Daarom is er op de ledenvergadering besloten alle vragen die er leven onder de tuinders te verzamelen. Het bestuur zal trachten die zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarna komen we dit najaar weer met een ledenvergadering over de kwestie en hopen dan verder besluiten te kunnen nemen over de opstallen en de verhuizing."

Stuk kleiner
Het nieuwe gebied voor de tuindersvereniging wordt ook een stuk kleiner dan de huidige plek, die 2,2 hectare meet. De nieuwe plek bij Hoogerlust is 1,4 hectare. Het aantal tuintjes zal echter maar weinig afnemen: van 83 naar 77. "Dit komt omdat we de tuinen verschillend in maat gaan maken. Nu hebben alle tuinders nog één formaat, maar we merken dat dit voor sommige wel erg veel is om te onderhouden."

Tevreden
Het nieuwe complex krijgt strengere richtlijnen voor de schuurtjes en de inrichting, maar dat betekent ook dat het straks een mooi complex kan worden.

"Zo proberen we het positief te benaderen, al weten we dat veel tuinders liever hun eigen huisje neerzetten. We hopen dat we uiteindelijk velen tevreden kunnen stellen", zo besluit IngenHousz.

Deze winter
Een eventuele verhuizing moet in de winter plaatsvinden. Nu is het streven van de gemeente nog begin volgend jaar; mocht dat niet worden gehaald dan worden de plannen een jaar doorgeschoven. Want tuintjes in volle bloei verplaatsen, dat kan natuurlijk niet.