Servicepunt in Muiden gaat dicht. Te duur, zegt het college van B en W amper een half jaar na de fusie.
Servicepunt in Muiden gaat dicht. Te duur, zegt het college van B en W amper een half jaar na de fusie. Foto: Jessica de Jong

Waar wil het college
wel op bezuinigen?

GOOISE MEREN - Waar vindt het college dat de gemeente iets minder de portemonnee kan trekken? De perspectiefnota geeft antwoord. Het blijkt dat op verschillende terreinen besparingen te halen zijn, gezocht werd naar bezuinigingen ter waarde van 3.8 miljoen. O de gemeenteraad ook achter deze keuzes staat, moet nog blijken. De meest opvallende keuzes voor bezuiniging van het college op een rijtje.

*Iets nodig van de gemeente? Bussum is de plek waar u moet zijn. Het college wil de servicepunten in Naarden en Muiden sluiten omdat het aantal bezoekers beperkt is. In Muiden komen 52 mensen per maand langs. De bezuiniging zou 50.000 tot 100.000 euro zijn.

*Zwemmen in Gooise Meren? Dat kan nu nog in Bussum en in Naarden. Men wil de twee samenvoegen.

*Voor de bibliotheek; minder subsidie en wellicht minder vestigingen. Een bibliotheekbus kan een optie zijn. Ook kan er gekeken worden naar bezuinigen en moeten de inkomsten omhoog. De besparing? Ergens tussen de 250.000 en 1.479.000 euro.

*De subsidie afbouwen voor Spant!, dat scheelt 10.000 tot 25.000 euro op de begroting.

*Voor de 'mooiste dag van je leven' gaat de rekening met 140 euro omhoog. Stadhuis Naarden is de populairste plek om te trouwen en jaarlijks worden in de hele gemeente 85 huwelijk gesloten. Dit levert bijna 12.000 euro op.

Subsidie op Spant! wordt langzaam afgebouwd

*Momenteel heeft Gooise Meren 3 gemeentewerven. Het college wil twee werven afstoten, onder meer aan de Tesselschadelaan in Muiderberg. Extra inkomsten: 100.000 euro.

*Het college wil kleine stukken groen verkopen. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en hogere opbrengsten.

Het college heeft haar keuze gemaakt. Ook is per idee uitgewerkt wat de risico's zijn en is gekeken naar het draagvlak. Zo is bijvoorbeeld ook het idee geopperd dat de kantine dicht moet in het gemeentehuis en de ambtenaren zelf hun boterham mee moeten nemen. Zelf een doekje over het bureau halen en de schoonmaker nog maar 1 keer per week langs laten komen stonden ook in de voorstellen. Niet alles kan op politiek draagvlak rekenen. Dit geldt ook voor zaken zoals het verminderen van het aantal boa's.