Livemuziek, verhalen, foto's en films zorgen voor een compleet beeld in het Blues Café.
Livemuziek, verhalen, foto's en films zorgen voor een compleet beeld in het Blues Café. Foto: Bastiaan Miché

Op een muzikale reis met een verhalenverteller

MUIDEN - Normaliter spreekt de Muider Dirk W. de Jong met zijn fotocamera en met zijn geschreven teksten. Tegenwoordig staat de internationaal fotograaf ook op het podium en verhaalt hij over zijn 25-jarige ervaring in de muziekindustrie. In Hilversum stond onlangs op de planken van Podium de Vorstin, bij het eerste Blues Café.

"Neem en drankje en een hapje, ga lekker zitten en vul de zondagmiddag op een rustige manier", zo omschrijft De Jong het nieuwe concept van het Hilversumse poppodium. Hij verzorgde hij de aftrap van dit nieuwe evenement, waar een kleine honderd mensen op afkwamen. Volgens de fotograaf en schrijver moet deze vorm van verhalen vertellen in combinatie met livemuziek, foto's en films in Hilversum nog groeien. De opkomst was bemoedigend. Met een kleine honderd bezoekers kon het Blues Café rekenen op een aardige start. Ademloos luisterde het publiek naar de verhalen die hij vertelde tijdens de voorstelling over de American Blues, zoals zijn boek ook heet. De Vorstin benaderde De Jong na een optreden in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Op het podium staan en vertellen over zijn ervaringen met muzikanten en over de cultuur en de mensen is redelijk nieuw voor hem. In de Verenigde Staten is dit een heel bekende vorm. Daar noemen ze dit het 'spoken word'. Het duo Lean and Mean, bestaande uit Abel de Lange en Edo Donkers, speelde muziek uit iedere windstreek die werd besproken. De Belgische roots-bluesband D-Tale sloot het Blues Café af.

De Jong neemt het publiek mee op reis, zoals de fotograaf zelf zegt. Als het ware stappen de aanwezigen in een auto en de Muider neemt ze mee op zijn achterbank door de Verenigde Staten. Inmiddels zit hij 25 jaar in het vak en kan hij putten uit een schat aan ervaring. Van hem wordt gezegd dat hij wel zo'n beetje alle grote bluesartiesten voor zijn camera heeft gehad. In het fraaie boek 'American Blues', een grote reis door zijn avonturen, passeren vele bekende namen de revue, zoals Johnny Cash, John Hiatt, Percy Sledge, B.B. King, Ray Charles en Willie Nelson. De wereld is zijn studio. Zonder opsmuk vertellen hoe het is, is zijn manier van werken. Hij gaat terug naar de oorsprong van de muziek waar velen graag naar luisteren. Zondag ging hij op pad naar de wortels van de cowboymuziek in onder andere Kentucky. Het zondagmiddaggevoel wakkert De Jong weer aan op 16 oktober. Dan vertelt hij over Mississippi.