De Weesperweg (Korte Muiderweg) gaat naast het aquaduct over de nieuwe snelweg heen.
De Weesperweg (Korte Muiderweg) gaat naast het aquaduct over de nieuwe snelweg heen. Foto's: André Verheul

Langs het aquaduct, rechtdoor naar Weesp

MUIDEN - De nieuwe A1 vordert gestaag. Komend weekeinde is er een volgende oplevering in het megaproject. De Weesperweg wordt aangesloten op de nieuwe kruising voor de eveneens nieuwe Spieringbrug.

Dat betekent dat de slinger door de polder verleden tijd is en dat het verkeer tussen Muiden en Weesp weer rechtdoor kan rijden. De slinger was nodig om het aquaduct te bouwen. Naast het aquaduct ligt een viaduct over de nieuwe snelweg waar de Weesperweg overheen gaat. Meteen daarna (vanuit Weesp gezien) kom je op de kruising met stoplichten. Die kruising ligt er al enige tijd, net als de groene Spieringbrug over de Vecht. Op deze kruising kan (nog steeds vanuit Weesp gezien) gekozen worden voor rechtdoor naar Muiden, linksaf de snelweg op of rechtsaf de Spieringbrug over.
Als u daar straks rijdt, moet u zich voorstellen dat de huidige A1, met zijn grote lelijke brug over de Vecht, gaat verdwijnen. Er ontstaat dan vanuit Weesp weer vrij zicht op het mooie Muiden: de kerk aan de Herengracht, de masten van de bruine vloot en in de verte het Muiderslot. Een schitterende bijvangst van het aquaduct. In het verlengde van de 'Spieringkruising', aan de kant van de Weesperweg, komen een nieuw busstation en een nieuw P&R-terrein. Die gaan de huidige voorzieningen bij de huidige Vechtbrug vervangen.

Asfalt
Volgens planning gaan vanaf augustus de auto's door het aquaduct rijden. En niet alleen daar: ook een deel van de nieuwe snelweg én de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal worden dan in gebruik genomen. De brede plak asfalt, breed genoeg voor liefst twaalf rijstroken, ligt er al.

Gaasperdammerweg
Ook de werkzaamheden aan de Gaasperdammerweg maken deel uit van het megaproject. Daar wordt een landtunnel aangelegd. Sinds kort zijn de rijbanen tussen knooppunt Diemen en Holendrecht gesplitst. Dat blijft zo tot de tunnel in 2020 klaar is. Nu er een nieuwe brug over de Gaasp ligt, wordt de oude weggehaald. In de zomer moet de Provincialeweg hierom enkele keren dicht. Op 4 juni is er een open dag op de bouwplaats bij de Kromwijkdreef met leuke activiteiten, maar ook met informatie over de nieuwe, ondertunnelde Gaasperdammerweg, inclusief de gevolgen voor het lokale verkeer van en naar Weesp.

De plak asfalt, breed genoeg voor twaalf rijstroken, ligt er al.