Sanderse en Kikkert bekijken het snoeiwerk langs het spoor in Naarden dat al door buurtbewoners wordt onderhouden.
Sanderse en Kikkert bekijken het snoeiwerk langs het spoor in Naarden dat al door buurtbewoners wordt onderhouden. Foto: Bob Awick

'Heb je een goed idee? Wij denken graag mee'

GOOISE MEREN - Burgerparticipatie, doe-democaratie, burgerpanels en de initiatieventafel; het regent termen bij de gemeente Gooise Meren om duidelijk te maken dat er een nieuwe wind waait waarbij de gemeente.

door Jessica de Jong

Gooise Meren wil de komende tijd actief de inwoners betrekken bij het beleid. Programmamanager Willem Kikkert en wethouder Marleen Sanderse worden er heel enthousiast van. Want goede ideeën, die moeten volgens het duo met behulp van de gemeente zoveel mogelijk in uitvoering worden gebracht.

Met deze nieuwe aanpak kunnen hopelijk veel betrokken inwoners hun ei kwijt bij de gemeente. Want hoewel het in Naarden op diverse dossiers goed ging met burgerparticipatie, leek dat in Bussum niet altijd lekker te lopen.

Te laat
Omwonenden werden regelmatig laat in het proces bij de plannen betrokken, waarna wijzigingen nog nauwelijks te realiseren waren. Dat gaf de betrokkenen een wrang gevoel. Maar nu wordt het anders en gaat het roer om.

Alles samen
Kikkert: "We hebben de beste werkwijzen van Naarden, Bussum en Muiden samen genomen. Wat we doen is dat we overal blanco in stappen. Het toverwoord is 'verwachtingen'. Die moeten realistisch zijn en er moet op papier ook een soort leidraad komen. Het werkt sneller als je betrokkenen al in een vroeg proces meeneemt."

Wethouder Sanderse geeft hier een voorbeeld van. "Stel dat er een onderhoudsproject moet komen, dan kijken we welke impact het op de buurt heeft. We vragen wat de mensen in de buurt belangrijk vinden bij de herinrichting. Dan voelen ze zich ook niet overvallen als het werk begint en nu denken ze: logisch, juist omdat ze betrokken zijn geweest. Een ander voordeel is dat je ziet dat er minder procedures achteraf komen."

Burgerparticipatie
Sanderse: "De gemeenteraad van Gooise Meren heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan en daar gaan wij expliciet mee aan de slag. We willen daarvoor optimaal gebruikmaken van de kennis en kunde van onze eigen inwoners. Daarnaast kijken we hoe de gemeente kan aansluiten bij de ideeën die spelen in de samenleving."

Tafel
Een van de nieuwe methodes in de initiatieventafel. Hier kunnen inwoners nieuwe ideeën aandragen bij de gemeente. Sanderse: "Als er een goed idee is, maakt het niet uit of het van een bewoner of van de overheid komt; als het er maar komt." Volgens Kikkert zullen de ambtenaren die betrokken zijn bij de initiatieventafel een 'ja, tenzij'-houding aannemen. "Er is een gesprek om te horen wat de wensen zijn. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze kan bijdragen."

Meedenken
Sanderse geeft een paar voorbeelden. "Willen bewoners zelf een plantsoen onderhouden? Geen probleem, wij lenen zelfs een heggenschaar uit. Zoekt iemand ruimte voor een bijeenkomst? Wij denken mee en wij kunnen vergunningen verlenen. Wil iemand een sportveld in de wijk? Dan willen wij weten hoeveel mensen dit een goed idee vinden en wij denken mee over methodes om geld op te halen zoals een sponsorloop. Het is niet zo dat de gemeente de ideeën gaat overnemen. Maar we denken wel mee."

Muiden
De gemeente wil ook initiatieven aan elkaar kenbaar maken. "In Muiden loopt bijvoorbeeld een project waarbij kinderen koken voor ouderen. Dit initiatief hebben wij in contact gebracht met Soupurbe waar wordt gekookt met overgebleven groente. Wij hopen dat ze elkaar verder op weg kunnen helpen. Wij hopen dat er de komende tijd heel veel positieve energie los komt."