Voor bewoners was er een speciaal zichtpunt gemaakt.
Voor bewoners was er een speciaal zichtpunt gemaakt. Foto: Bastiaan Miché

Perfect: verplaatsing brug gelukt

MUIDERBERG - Jaren is er toegewerkt naar dit weekend. En het was het wachten waard. De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg ligt op zijn plek. Het ging opvallend goed, en dat voor een klus die nog nooit was gedaan.

Het is een van de grootste objecten in de geschiedenis die verplaatst is. De brug is 255 meter lang, 17 meter breed, 55 meter hoog en weegt 8.400 ton. De brug werd schuin over de A1 gereden en op tijdelijke steunpunten geplaatst.

Na zonsondergang zette minister Schultz de brug in aanwezigheid van een select gezelschap in het licht. Vanwege de veiligheid konden er alleen enkele genodigden bij zijn.

Meer rijstroken
De nieuwe spoorbrug is nodig omdat de A1 bij Muiderberg verbreed wordt. Onder de huidige betonnen brug kan de A1 niet uitbreiden. Daarom is voor de aanleg van meer rijstroken een langere spoorbrug nodig.

Uniek is dat er geen steunpunten onder de brug zijn. Daardoor kan het aantal rijstroken van twee keer drie, naar twee keer vijf worden uitgebreid.

Voor de verplaatsing was een speciale rijbaan aangelegd. De brug is ongeveer 200 meter verplaatst naar zijn voorlopige plek. Daar wordt de brug verder afgebouwd en uiteindelijk op de plek van de oude betonnen brug ingepast. Het gevaarte gaat 14.500 ton wegen.

Geschiedenis
De brug is sinds 2014 in aanbouw. Een staalfabriek in België heeft de onderdelen gemaakt. Deze zijn met speciaal vervoer naar Muiderberg gebracht waar de brug verder in elkaar gezet werd. In oktober 2015 bereikte de brug het hoogste punt, 55 meter. De brug bevat net zo veel staal als de Eiffeltoren.

Dicht
Afgelopen maand ging de A1 al een paar keer dicht, onder meer om de speciale rijbaan aan te leggen. De baan is zo sterk en egaal dat er een vliegtuig op zou kunnen landen. Dat is nodig om te voorkomen dat de brug tijdens het verrijden verzakt of uit balans raakt.

Uniek is dat er geen steunpunten onder de brug zijn.

Eind augustus wordt de oude brug uit elkaar gehaald en wordt de nieuwe spoorbrug op het spoor aangesloten.

Snelwegen dicht
Het verplaatsen van de brug veroorzaakte grote verkeershinder. De A1 werd tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg in beide richtingen afgesloten van 20.00 uur vrijdagavond tot 10.00 uur zaterdagochtend.
De verbindingsweg A6 en A1 van Almere naar 't Gooi was afgesloten. Uiteindelijk minder lang dan gepland, de snelweg ging eerder open dan verwacht. Ook het treinverkeer werd stilgelegd.