Al 32 jaar toneel in Muiderberg. Nu spelen ze 'Familie'.
Al 32 jaar toneel in Muiderberg. Nu spelen ze 'Familie'. Foto: Monique Ekels

Stuk voor Stuk Muiderberg speelt 'Familie'

MUIDEN - De première zit erop voor Stuk voor Stuk Muiderberg. De spelers hebben afgelopen vrijdag het resultaat van 6 maanden intensief repeteren kunnen tonen aan een enthousiaste zaal. Al 32 jaar maken ze toneel- en cabaretproducties in het zoldertheater van het Hippisch Centrum aan de Googweg, maar premièrezenuwen horen erbij.

In een Zwitsers chalet komt een familie bij elkaar om mooie herinneringen te creëren, maar dat gaat niet op bevel. In 'Familie' worden de verhoudingen haarfijn gefileerd in sublieme dialogen. Marie-Louise van Drunick heeft deze spelersgroep voor de derde keer onder haar hoede en ze heeft er ook dit keer flink aan getrokken. "Maria Goos spelen is geen sinecure. Er zit een enorme gelaagdheid in de karakters en om die lagen zichtbaar te maken moeten we tijdens het repetitieproces heel precies op zoek hoe we dat het beste kunnen tonen" aldus de Muidense regisseur. "Dat gaat met vallen en opstaan gepaard" bevestigt Gerard Boer, die niet alleen de rol van vader Jan speelt maar ook het productieteam leidt. " Marie-Louise is een veeleisend regisseur die alles probeert om ons op scherp te zetten. Omdat ik zowel als speler als vanuit de praktische kant naar alles kijk hebben we wel discussies over de wenselijkheid en technische haalbaarheid, maar we komen er altijd uit".

Het eindresultaat stemt tevreden, ook voor Marilou Breeuwer en Marieke Veldema die voor de eerste keer bij Stuk voor Stuk meedoen. Marilou is nog niet zo heel lang geleden als vervanger in de cast gekomen en heeft het als een warm bad ervaren. "Ik speel al langer toneel, maar het is heel bijzonder om in je eigen dorp op de planken te staan". Marieke Veldema woont in Muiden en heeft veel affiniteit met Bibi, het karakter dat ze speelt. "Ik denk en reageer vaak zoals Bibi, alleen zou ik nooit zulke verschrikkelijke dingen durven te zeggen"

"Twee jaar geleden speelden we de twee eenakters 'Nu even wel / Nu even niet' en daar hebben wij en ons publiek zoveel plezier aan beleefd, dat we graag haar eerste avondvullende stuk 'Familie' wilden opvoeren" Loeky Rebel en Arnold van Koolwijk zijn twee vertrouwde gezichten. "Het mooie van het stuk is dat de humor, die ook altijd aan tragiek hangt, zo subtiel de ruimte krijgt" zegt Arnold van Koolwijk die de rol van de mislukte schrijver Von heeft. Loeky Rebel is de moeder, om wiens welzijn het allemaal draait.

Kaarten en data via www.toneelstukvoorstuk.nl