Impressie van de inrichting van de volkstuinen bij Hoogerlust
Impressie van de inrichting van de volkstuinen bij Hoogerlust

Tuinders naar polder

MUIDEN - Nog dit jaar moeten de tuinders van de volkstuinvereniging verhuizen naar hun nieuwe plek bij zorgboerderij Hoogerlust. Dat schrijft het college van B en W aan de raad.

door Christian Pfeiffer

De tuinders moeten vertrekken van hun huidige locatie bij de Westbatterij om ruimte te maken voor woningbouw op het KNSF-terrein. Bij de overeenkomsten die werden gesloten is bepaald dat de KNSF zelf een nieuwe locatie moest regelen voor de tuinders. Na onderzoeken kwam uiteindelijk Hoogerlust als beste uit de bus. Ook dat is in handen van KNSF.

Het college: "De ambitie is om het zorglandgoed en de volkstuinen samen vorm te geven tot één samenhangend geheel waarin op een zorgvuldige wijze de volkstuinen ruimtelijk worden ingepast. De uitstraling en beeldkwaliteit van opstallen speelt hierbij een belangrijke rol."

Het ontwerp voor de volkstuinen op de locatie Hoogerlust is gebaseerd op een oppervlakte van 1,3 ha. voor volkstuinen. De volkstuinen zijn tussen het zorglandgoed en de Weesperweg geprojecteerd als een reeks verschillende tuinen. Daarbij is rekening gehouden met optimaal zicht op de Vecht. De kenmerkende openheid van de ruimte tussen de beplante erven aan de Vecht is zo groot mogelijk gehouden.

Om volkstuinen mogelijk te maken op de locatie moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Een voorstel daarvoor zal aangeboden worden aan de raad. Daarna kan er begonnen worden met de inrichting van het complex. Afhankelijk van de doorlooptijd van de bestemmingsplanprocedure zouden de tuinders eind 2016 of eind 2017 kunnen worden verplaatst, zo stelt het college. "Gestreefd wordt naar verplaatsing van de volkstuinen eind 2016."

Raad moet bestemmingsplan nog wijzigen

De gemeente en de KNSF hebben in een overleg met de provincie Noord-Holland de plannen voor de volkstuinen bij Hoogerlust toegelicht. De provincie heeft tijdens overleggen aangegeven positief te staan tegenover de plannen. Ook omdat dit mooi aansluit op de plannen voor Hoogerlust.

"In de zomer van 2015 en in januari 2016 zijn er verschillende inloopavonden georganiseerd voor de leden van de tuindersvereniging over de nieuwe beoogde locatie en ontwerp. Van deze mogelijkheid is door een groot deel van de tuinders gebruik gemaakt. Op 29 januari 2016 heeft er een algemene ledenvergadering plaatsgevonden van de tuindersvereniging. De ledenvergadering heeft daarbij ingestemd met de verplaatsing van de vereniging naar de Hoogerlust. Hierbij heeft het bestuur een ruim mandaat gekregen om verder te onderhandelen", zo besluit het college.