Wethouder Franx noemt de bezuinigingen een megaklus, maar hij heeft er zin in.
Wethouder Franx noemt de bezuinigingen een megaklus, maar hij heeft er zin in.

'Bezuinigingen worden megaklus'

GOOISE MEREN - De gemeenteraad heeft vorige week flink gedebatteerd over de begroting, maar heeft deze - inclusief lastminutewijzigingen - toch aangenomen. Wethouder Jan Franx van Financiƫn geeft uitleg.

De begroting is aangenomen. Tevreden?
"Ja, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant moesten we keuzes maken om ons aan de afspraak te houden. Die afspraak was: we hanteren het lage ozb-tarief van Bussum in alle kernen van Gooise Meren. Dat zou een gat van 3 miljoen opleveren in de begroting. We hebben nu de mogelijkheid om het te repareren. Dat doen we door Bussumse huishoudens dit jaar te compenseren via de rioolheffing. Hadden we niets gedaan dan heb je voor je het weet de provincie in je nek hijgen en zou er verscherpt toezicht kunnen komen."

Waarom stonden allerlei grote kostenposten niet in de begroting?
"Van diverse kosten wisten we niets af of de kosten moesten naar boven worden bijgesteld. Neem de brug bij de Blaricummerweg in Naarden: kost opeens 200.000 euro extra. Vaak heb je reserves die je daarvoor kunt gebruiken. Maar we hebben nu te maken met een fusie waarbij de begrotingen van drie gemeenten in elkaar zijn geschoven en we kiezen er bovendien voor om het voorzieningenniveau hoog te houden."

De woonlasten gaan in Muiden en Naarden omlaag?
"Ja, aanzienlijk ten opzichte van 2015. Hoeveel dat is, ligt aan de waarde van de woning."

Hoe zit het met de woonlasten in Bussum?
"Die blijven dit jaar gelijk voor inwoners met woningen tot 800.000 euro. Heb je een duurdere woning dan ga je 28 euro op jaarbasis meer betalen."

Inwoners mogen meedenken over bezuinigingen?
"Morgenavond is de aftrap in de raad. We geven dan uitleg over het traject. We zullen 2000 inwoners, verdeeld over de hele gemeente, raadplegen. Waar geeft de gemeente het geld aan uit? Waar zou u de euro's aan uitgeven? Kan het iets minder? Ik heb met deze werkwijze in Enkhuizen al positieve ervaringen opgedaan. Half juni hebben we de input al nodig in het kader van de perspectiefnota die in juli af moet zijn. Het gaat om een megaklus: een bezuiniging van 4,7 miljoen waarin 2 miljoen bezuinigingen zit voor nieuw beleid. Maar ik heb er zin in, het moet zeker mogelijk zijn. We willen naar een financieel gezonde gemeente waar iedereen trots op is."