Een unit met wifi, een koelkast, douche, toilet en een keuken zet je zo midden in de kamer.
Een unit met wifi, een koelkast, douche, toilet en een keuken zet je zo midden in de kamer. Foto: NovéFlex

'De mobiele units rol je zo een leegstaand gebouw in'

Mobiele units oplossing
voor tekort goedkope huur?

GOOISE MEREN - Het tekort aan sociale huurwoningen, dat door de komst van statushouders nog nijpender is geworden, moet snel opgelost worden. Dat vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum.

Ze heeft daarvoor een plan dat vanavond gepresenteerd wordt op het gemeentehuis. Mobiele units met een douche, toilet en keuken die je in een leegstaand gebouw naar binnen rolt: een idee dat is ontwikkeld door de Universiteit van Twente.

Het klinkt als een soort plug-and-play: de woonmachine is een mobiel apparaat met douche, toilet, koelkast, keukenblok en een aansluiting voor elektra, wifi, riool en water. Het is zelfvoorzienend, duurzaam en je hoeft geen leidingen aan te leggen In principe kan elk leegstaand kantoorpand zonder al te veel kosten in een mum van tijd omgetoverd worden tot een pand met zelfstandige woonunits. Voor stoelen, kasten, een tafel en een bed moet je dan zelf zorgen. En als de woonruimte niet meer nodig is klap je de unit weer in en rijd je hem naar buiten en kun je hem hergebruiken. Aan de woonmachine hangt wel een prijskaartje van € 17.500 (excl. BTW). Goedkoper dan wanneer je een pand helemaal moet ombouwen, volgens Joost Nijhuis van het bedrijf NovéFlex dat de woonmachines aan de man probeert te brengen. "Je kunt de unit inklappen en weer ergens anders neerzetten." De kleinste unit is al geschikt voor vier personen. Nijhuis, die ook de presentatie in Gooise Meren verzorgt, is inmiddels met een aantal gemeentes in gesprek. Een gemeente zou al een bestelling van vijftien stuks hebben toegezegd. Deze komen in twee leegstaande schoolgebouwen waar statushouders in gevestigd worden. "Een klaslokaal van ongeveer 40 vierkante meter is heel geschikt", aldus Nijhuis. Ook Woerden, Utrecht en Den Haag zouden al belangstelling hebben. Munneke Smeets hoopt dat Gooise Meren ook voor het idee open staat.

Anders kijken
Het gaat Munneke Smeets vooral om een andere manier van kijken naar oplossingen voor het tekort aan sociale huurwoningen. "Je kunt wel weer twee jaar wachten totdat er nieuwe woningen zijn gebouwd, maar het probleem is er nu en dat moet opgelost worden."