College werkt aan begroting die voor iedereen leesbaar is

GOOISE MEREN - Het college kan zich vinden in de kritiek van de raad die de begroting op veel punten niet concreet genoeg vindt. Wethouder Jan Franx (VVD), zegde de gevraagde verdiepingsslag toe. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop. Het college heeft de ambitie om in de top 25 te komen van gemeenten met de best leesbare begroting.

Mooie woorden, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voordat het zover is. De afgelopen weken had het college zich al gebogen over de ruim honderd vragen van de raad. Daar kwam vorige week nog een behoorlijk aantal opmerkingen bij. De kritiek van te veel open deuren en te weinig concrete zaken stak ook nu weer de kop op. De VVD drong aan op snelheid over de invulling van de bezuinigingen die er ongetwijfeld aan zitten te komen gezien het tekort van 5,6 miljoen. Hart voor Bussum had verreweg de meeste vragen en gooide het over een andere boeg. Marieke Munneke Smeets vroeg zich af of er een vangnet was voor tegenvallers en of er niet ook aan de inkomstenkant gesleuteld kon worden. Franx kon haar en de raad voor een groot deel geruststellen: tegenvallers worden in principe binnen de begroting opgevangen. Voor fractieleider Boekhoff (PvdA) bleef het niet prettig aanvoelen. Hij miste een risicoanalyse voor grote projecten als De Krijgsman in Muiden. Het antwoord van het college dat dit buiten de reguliere begroting viel kon hem niet geruststellen. Hij vroeg zich hardop af hoe de raad een begroting kon goedkeuren die ze niet volledig kunnen inzien en waar nog steeds een aantal vragen niet over beantwoord waren.

De begroting wordt volgende week tijdens de raadsvergadering vastgesteld Dat moet ook wel want de ozb-aanslagen moeten nu echt de deur uit. Het vaststellen van de perspectief nota gebeurd naar verwachting pas tegen de zomer. De uiteindelijke besluitvorming wordt waarschijnlijk over de zomervakantie heen getild.