Ze liggen er nog: de kanonnen op de gemeentewerf in Muiderberg.
Ze liggen er nog: de kanonnen op de gemeentewerf in Muiderberg. Foto: Guus Kroon

Zorgen om vergeten kanonnen Gemeentewerf

MUIDERBERG - Ze liggen al jaren in een hoekje op de Gemeentewerf te wachten: twee historische kanonnen, ooit geschonken aan het Muizenfort. Muider Guus Kroon zou ze dolgraag bij de ingangen van Muiden zien.

door Christian Pfeiffer

De scheepskanonnen komen van Fort Uitermeer in Weesp en zijn in 2009 geschonken aan het Muider Muizenfort Museum. "Ze werden toen voorlopig opgeborgen op het terrein van de firma De Boer bij de Lepelaar. Daar hebben ze jarenlang gelegen terwijl we het ene na het andere verzoek deden aan de gemeente Muiden om de kanonnen op een affuit (onderstel) te plaatsen", zo vertelt Kroon.

Gemeentewerf
Dat gebeurde niet en ook een poging van het museum om de onderstellen zelf te maken kwam tot een halt door het overlijden van Henk Nauta. De kanonnen werden wel gestraald en geconserveerd door de aannemer die het Muizenfort in 2010 een opknapbeurt gaf. Weer werden pogingen ondernomen om een onderstel voor de kanonnen te laten maken en ze in de Vesting van Muiden te plaatsen. Dat mislukte. De kanonnen werden door de verbreding van de snelwegen wel verplaatst en naar de Gemeentewerf in Muiderberg gebracht.

Vergeten
"En daar liggen ze nu nog. Ik ben er laatst weer wezen kijken", zo vertelt Guus Kroon. Hij vraagt aandacht voor de twee historische objecten omdat hij bang is dat ze anders in de vergetelheid raken. "Ze zijn misschien niet verschrikkelijk zeldzaam, maar het zou voor Muiden zo mooi zijn om ze terug te brengen. Nu staan er alleen nog kanonnen op de Westbatterij."

Kroon zou graag zien dat de kanonnen door de nieuwe gemeente Gooise Meren op een onderstel geplaatst worden. Het Muizenfortmuseum gaat waarschijnlijk nooit meer open en dus stelt hij nu voor om de kanonnen te plaatsen bij de ingangen van Muiden om het vestingverleden van de stad te blijven benadrukken.

Gooise Meren: 'We zijn ze nog niet vergeten, hoor'

Een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren laat in een eerste reactie weten dat de kanonnen in ieder geval nog niet vergeten zijn. "Het plaatsen van de kanonnen zit in de plannen voor Verder met de Vesting. De kosten voor dat totale project zijn opgenomen in de begroting van Gooise Meren. De begroting ligt volgende week woensdag ter besluitvorming voor aan de nieuwe gemeenteraad."

Verder
In Verder met de Vesting staat de opknapbeurt van de Vesting van Muiden beschreven. Het plan werd al gemaakt door de gemeente Muiden.