Het 17de-eeuwse Muiderslot gezien vanaf de noordkant, geschilderd door Gerrit Berckheyde.
Het 17de-eeuwse Muiderslot gezien vanaf de noordkant, geschilderd door Gerrit Berckheyde.

17de-eeuws Muiderslot

MUIDEN - Het is een bijzonder schilderij en het Muiderslot is er dan ook verschrikkelijk blij mee. Het kasteel heeft een schilderij van de bekende 17de-eeuwse schilder Gerrit Berckheyde (1638-1698) aangekocht.

Berckheyde is bij het Nederlandse publiek bekend van zijn prachtige stadsgezichten van Haarlem en Amsterdam, waaronder het schilderij 'De Gouden Bocht' dat zich bevindt in het Rijksmuseum Amsterdam. Het Muiderslot is zeer verheugd met deze bijzondere aankoop, die mogelijk is gemaakt dankzij de steun van de Vriendenvereniging Muiderslot en de businessclub Amicorum.

Het schilderij is bijzonder omdat er wereldwijd maar een zestal 17de-eeuwse schilderijen van het Muiderslot bekend zijn. Een stuk van Jan Abrahamszn. Beerstraten hangt in de National Gallery in Londen. Twee schilderijen bevinden zich al in de collectie van het Muiderslot en het museum is dan ook verheugd dat daar nu een derde aan kan worden toegevoegd. "Het voelt alsof het schilderij weer thuiskomt; we zijn er trots op dat het vanaf april te zien is in de Ridderzaal van het Muiderslot", aldus een blije directeur Bert Boer.

Berckheyde heeft het Muiderslot vanuit het noordoosten geschilderd, met op de voorgrond twee adellijke heren met een jachthond die staan te kijken naar een groep vissers.