Parkeervergunning onder de voorruit en niet de achterruit, zo wordt het waarschijnlijk wel verplicht.
Parkeervergunning onder de voorruit en niet de achterruit, zo wordt het waarschijnlijk wel verplicht. Foto: Christian Pfeiffer

Vergunning aan achterruit levert boete op

MUIDEN - Het is nogal zuur, het krijgen van een boete omdat je parkeervergunning op het achterraam van de auto zit gemonteerd, terwijl het nieuwe beleid is dat hij onder de voorruit moet. Het gebeurde, maar de politiek greep in.

door Christian Pfeiffer

Een bewoner van de Herengracht maakte zich er enorm boos over op Facebook. Hij kreeg van een Bijzondere Opsporings Ambtenaar (BOA) een boete omdat hij zijn parkeervergunning achter de achterruit had geplakt. Iets dat al sinds mensenheugenis gebruikelijk is in Muiden. Maar kennelijk had de nieuwe gemeente Gooise Meren nieuwe regels ingevoerd: de parkeervergunning moet voortaan onder de voorruit.

Het Muidense PvdA-raadslid Charles Wiss wist woensdag de situatie met een stel vragen aan het college van B en W onder controle te krijgen. Volgens Wiss konden de boetes ook helemaal niet omdat het de oude parkeervergunningen van de gemeente Muiden zijn, die gewoon zijn afgegeven met de regels die toentertijd golden. Wethouder Hendrik Boland moest in zijn antwoord toegeven dat het misschien wat onhandig was gecommuniceerd.

Hij vertelde dat het allemaal eigenlijk op een misverstand berust. In Naarden en Bussum was het wel al verplicht om vergunningen in het zicht onder de voorruit te plaatsen. "Dit omdat de BOA's dan bij het controleren niet over straat hoeven te lopen", zo legde hij uit.

De BOA's uit Naarden en Bussum rouleren sinds kort met de BOA's uit Muiden en daardoor wisten zij eigenlijk niet beter dan dat dit ook verplicht was in Muiden. Er werd overigens welgeteld maar één bekeuring uitgeschreven: aan de meneer van de Herengracht. En die wordt vernietigd.

Parkeerbeleid
Er is namelijk nog helemaal geen nieuw parkeerbeleid voor de gemeente Gooise Meren. Daar wordt op dit moment nog hard aan gewerkt. Daarin zal waarschijnlijk wel de verplichting komen om de vergunning onder de voorruit te plaatsen. Raadsleden Charles Wiss (PvdA) en Arie Mastenbroek (CDA) lieten op hun beurt weten dat zij gaan voorstellen om dat aan te passen, in ieder geval voor Muiden.

Brief
Mocht dat niet lukken dan ligt er het verzoek aan het college van B en W om bij het verstrekken van de nieuwe vergunningen een begeleidende brief mee te sturen naar alle inwoners waarin haarfijn wordt opgesomd wat er nu allemaal verandert in de nieuwe gemeente Gooise Meren. De nieuwe parkeerverordening wordt dit voorjaar ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.