Impressie van de nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder met de nieuwe verdeling van de wijken.
Impressie van de nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder met de nieuwe verdeling van de wijken.

Vechten om de vluchtende Amsterdammer

MUIDEN - Wie kan de Amsterdamse huizenkoper het beste bekoren? In Muiden en in Weesp wordt gebouwd voor de hoofdstedeling. Laait daarmee een oude rivaliteit weer op?

Wie straks een huis koopt in de Bloemendalerpolder, komt in Weespersluis te wonen. Zo gaat de enorme nieuwbouwwijk tussen Weesp en Muiden heten. Wie straks een huis koopt op het KNSF-terrein komt op De Krijgsman te wonen, zo gaat die wijk heten. De Bloemendalerpolder lag tot 1 januari grotendeels in Muiden, maar door de grenscorrectie is het nu allemaal Weesp. De naam, Weespersluis, werd daarom ook pas dit jaar gelanceerd.

Het goede leven in Weespersluis: dat is het sfeerbeeld dat de ontwikkelaar wil meegeven aan toekomstige kopers. Veel water, een rustig leven in het groen. Daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Nog voordat de bouw van de huizen begint, gaat de Gebiedscoöperatie Weespersluis in het gebied aan de slag, zo laat het projectteam weten. In deze groep zitten lokale boeren, ondernemers en bewoners. Het idee is om aan de noordoostzijde van Weespersluis een wilgenbos, een bloemenpluktuin en een voedselbos aan te leggen, zodat Weespersluis een plek wordt waar alle inwoners van Weesp graag komen.

Er is veel belangstelling voor Weespersluis. Sinds de start van de promotiecampagne twee maanden geleden, toen nog Plek van het goede leven genaamd, hebben 2500 belangstellenden zich gemeld. 85 procent van die geïnteresseerden komt uit Amsterdam.

Een doelgroep waar de nieuwe wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein zich ook op focust. Ook daar zijn in de reclame-uitingen opvallend veel verwijzingen naar de rustige omgeving, het vele groen en de ruime opzet van de wijk. Zowel Weespersluis als De Krijgsman wordt een woonwijk met relatief duurdere huizen. Er is de afgelopen jaren genoeg gebouwd in de goedkopere categorieën en nu is er vooral veel vraag naar huizen boven de 250.000 euro. Daarmee wordt vooral de Amsterdammer aangesproken die de overvolle stad ontvlucht. Daarvoor wordt steeds meer gekeken naar Weesp en Muiden. De twee plaatsen bieden met de A1 en het spoor een uitstekende reistijd naar de hoofdstad. En daar mag best voor betaald worden.
De bouw van de eerste 100 huizen van de wijk Weespersluis moet nog deze zomer van start gaan. Op dit moment worden de voorbereidingen voor het oprijden van het zand getroffen. Het zand voor De Krijgsman wordt ook al opgereden en de verwachting is dat de eerste paal daar ook snel de grond in gaat.