255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar.
255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar. Foto's: André Verheul

Spoorbrug en aquaduct deze zomer in gebruik

MUIDEN - Zeker tachtig wegenbouwers zijn nu zes dagen per week, 24 uur per dag aan het werk om het aquaduct bij Muiden op tijd af te krijgen. In het laatste weekeinde van augustus rijden de eerste auto's daar op de A1 onder de Vecht door.

Dankzij het zachte winterweer wordt er nu volop doorgepakt met het storten van beton. Dat is nodig, omdat een lek in de bouwput leidde tot vertraging. Het aquaduct wordt met twaalf rijstroken het breedste van Europa (65 meter). De omvang is het moeilijkste aspect van het project, zo werd vorige week duidelijk tijdens een rondleiding van Rijkswaterstaat voor de pers. De bouwplaats is indrukwekkend. Een deel van de constructie onder de Vecht is al gereed. Er is goed te zien waar de rijbanen straks komen. Tegelijk is duidelijk dat er nog veel werk verzet moet worden. Maar alles ligt op schema, zo wordt ons verzekerd. Volgens de planning kan het verkeer na zondag 28 augustus gebruikmaken van het aquaduct. Dat wil zeggen: voorlopig alleen het verkeer richting Lelystad, zo meldt de aannemer. Dan is ook de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor het eerst in gebruik.
Bij knooppunt Muiderberg moet ook nog van alles gebeuren in dit grootste infraproject van Nederland op dit moment. Waar op andere locaties nog wel eens gebruik kan worden gemaakt van bestaande wegen of viaducten, moet bij knooppunt Muiderberg alles op de schop. Alle viaducten gaan eruit en worden vervangen door een hoger, lager, breder of langer exemplaar. Dat gebeurt gefaseerd: eerst wordt het nieuwe geplaatst en in gebruik genomen, daarna wordt het oude gesloopt. Of "geamoveerd", zoals ze dat hier zeggen.

De blikvanger wordt, of is nu al, de nieuwe spoorbrug. Een slank ontwerp, zo wordt het genoemd. Dat is dan vooral te zien als je in het verlengde staat: 17 metertjes breed, precies genoeg voor twee sporen. Vanuit elke andere hoek is het ding vooral groot. 255 meter lang en 50 meter hoog om precies te zijn. De constructie weegt 8400 ton en staat nu op een bouwplaats naast de snelweg. In mei wordt het op speciale karretjes geplaatst en daarmee verreden tot over de snelweg. Pas dan wordt de betonnen vloer gestort en worden de rails en de bovenleiding gemonteerd. In een weekeinde in augustus, als het treinverkeer wordt stilgelegd, wordt het huidige spoorviaduct weggehaald en wordt de boogbrug op zijn plek geschoven. Het opmerkelijke is dat de ingrijpende aanpassing van deze spoorbrug er niet voor het treinverkeer komt, maar voor het autoverkeer dat eronderdoor moet. Ter plaatste is net voldoende ruimte om alle benodigde rijstroken kwijt te kunnen. Pilaren die het spoorviaduct ondersteunen kunnen daar niet meer bij. Dus moet er een spoorbrug komen die de hele 255 meter kan overspannen. Om die overspanning te krijgen zonder dat de brug doorbuigt, is een 50 meter hoge stalen boog nodig. Dat is de langste overspanning die tot dusver is gemaakt.

Lichtgrijs
De boog blijft lichtgrijs van kleur, zodat hij op de meeste dagen van het jaar wegvalt tegen de lucht.

Aan het aquaduct wordt bijna 24/7 gewerkt.
Hierboven kabbelt de Vecht, vanaf eind augustus raast het autoverkeer eronderdoor.
Afbeelding
Afbeelding
Het betonstorten kan met dit zachte weer in hoog tempo voort.