De Adelaar: 'Prachtig gebouw, waardeloos dak!'
De Adelaar: 'Prachtig gebouw, waardeloos dak!' Foto: Christian Pfeiffer

Overlast van De Adelaar is jarenlang genegeerd

WEESP - Hoe kan het toch dat de opmerkingen van muziekvereniging De Adelaar over de overlast die zij zelf veroorzaken jarenlang terzijde zijn geschoven? Dat is de vraag die rijst in dit opmerkelijke dossier waar de gemeenteraad morgen een punt achter zet.

door Christian Pfeiffer

Bij het oefenen veroorzaakt Koninklijke Harmonie De Adelaar overlast. Dat geven ze zelf ruiterlijk toe. Sterker nog, toen de plannen voor een nieuw onderkomen aan de Papelaan werden ontwikkeld door de gemeente, zo'n acht jaar geleden, was het een van de speerpunten. Hoe kan het dan toch dat het nieuwe onderkomen uiteindelijk zonder afdoende geluidsisolatie is gebouwd? Niemand die het weet. Wel gaat de gemeenteraad morgenavond zo'n 90.000 euro uittrekken om het pand met terugwerkende kracht te isoleren.

"Het is een prachtig onderkomen met een waardeloos dak", zo is de conclusie van de heer Doppenberg van De Adelaar die vorige week de politieke partijen toesprak over de kwestie. "Onze waarschuwingen zijn niet gehonoreerd. Onze bouwcommissie werd als lastig ervaren en de voorstellen die we maakten werden niet meegenomen. De gemeente zadelde ons op met boze omwonenden, want klachten kregen we. Meteen al na de eerste repetitie, zo'n zes jaar geleden. Ik ben dan ook erg blij dat het nu opgelost gaat worden."

Bij akoestische metingen werd in 2011 al geconstateerd dat klachten vanuit het naastgelegen woonwagenkamp terecht waren. Er werd ca. 61 d(B)A gemeten, waar 45 d(B)A wordt geadviseerd. Maar ook na die metingen kwam er geen actie vanuit de gemeente. Doppenberg: "In 2013 werden bosjes gekapt tussen ons en het kamp in en daarbij nam de overlast alleen maar toe." Pas nu onderneemt de gemeente actie.

Een van de bewoners van het woonwagenkamp, mevrouw Leenders, zei daarover vorige week het volgende tegen de politieke partijen: "Wij hebben echt ontzettende last en we klagen al jaren. Dit straalt niet alleen af op ons, maar ook op onze kinderen die een slaaptekort oplopen. De Adelaar gaat pas oefenen als de kinderen op bed liggen. We kunnen zelf ook niet slapen. En in de zomer een raam openzetten is onmogelijk. " Er is dan ook geen twijfel onder de politieke partijen om het benodigde geld uit te trekken om het dak te gaan isoleren. De werkzaamheden moeten op korte termijn al gaan plaatsvinden. Maar waarom de klachten jarenlang in de wind werden geslagen, blijft onduidelijk.

De eerste klachten kwamen meteen na de eerste repetitie