Weesp heeft veel goedkope huurwoningen, maar toch zijn er lange wachtlijsten. De wethouder zegt er niet veel aan te kunnen doen.
Weesp heeft veel goedkope huurwoningen, maar toch zijn er lange wachtlijsten. De wethouder zegt er niet veel aan te kunnen doen. Foto: Christian Pfeiffer

Wachtlijst goedkope huurwoning blijft

WEESP - De lange wachtlijst voor een betaalbare huurwoning in Weesp zal blijven. B en W werken aan een nieuwe Woonvisie, maar vooruitlopend op de behandeling in de gemeenteraad laat wethouder Peter Eijking weten dat de vele woningzoekenden van hem geen wonderen mogen verwachten. "We kunnen geen ijzer met handen breken."

door André Verheul

Weesp heeft relatief veel sociale huurwoningen (3200, dat is 38% van de woningvoorraad), maar er komen er weinig van vrij. Scheefwonen is een probleem. Wie eenmaal een goedkope woning heeft, blijft daar wonen, ook al is het inkomen inmiddels gestegen. Aan de andere kant is de vraag naar goedkopere huurwoningen groot. Als gevolg van het regionale woonverdeelsysteem komen niet alleen de Weespers, maar inwoners van alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek in aanmerking. Behalve Weesp heeft alleen Hilversum veel sociale huurwoningen, de andere zeven gemeenten in de regio blijven daar (ver) bij achter.
De kansen van Weespers op dit deel van de woningmarkt worden verder verkleind door de te verwachten toestroom van statushouders.

Wethouder Eijking werkt aan een actualisatie van de Woonvisie, waarin de gemeenteraad haar beleid en de afspraken met woningcorporatie Ymere vastlegt. Vorige week gaf de wethouder op de gemeentepagina van het WeesperNieuws al een schot voor de boeg. "Dit college gaat de wachtlijsten niet oplossen." Op Radio Weesp volgde een toelichting. "Ik wil op voorhand aangeven dat de onze speelruimte beperkt is. Ook Ymere zit moeilijk, omdat er weinig geld meer is om te investeren."

Geen gemeentegrond
Aan scheefwonen valt weinig te doen en de mogelijkheden voor het bouwen van nieuwe goedkope huurwoningen zijn zeer beperkt, zo legt Eijking uit. Zelfs niet in ons bouwwalhalla, de Bloemendalerpolder. "Dat is geen gemeentegrond. Er komen 2750 huizen en dat zijn allemaal koopwoningen. Slechts 5% komt beschikbaar onder de twee ton, dat is zo geregeld in een akkoord met de projectontwikkelaars. Die willen daar verdienen. Er is daar geen rol voor woningcorporaties."

Wat zijn dan nog uw opties?
Eijking: "Ik ga toch in gesprek met de particuliere ontwikkelaars en zal ons probleem voorleggen. Het is ook in hun belang om een redelijk gemĂȘleerde opbouw van de wijken krijgen. Ongenuanceerd gezegd dreigt er een tweedeling in Weesp: ten noorden van de spoorlijn de duurdere woningen en aan de andere kant de goedkopere wijken. We hopen dat meer te mixen. Dat is de reden dat er aan de Kastanjelaan en achter winkelcentrum Hogeweij koopwoningen komen in een wijk waar verder veel goedkopere woningen staan. Andersom moeten we zien te bereiken dat er in die nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder toch ook wat sociale huur of sociale koop komt. Daarom wil ik met de ontwikkelaars toch iets proberen te regelen."

'Toch iets proberen te regelen met projectontwikkelaars'

Het terrein van de voormalige Jan Woudsmaschool?
"Als wij daar kwalitatief goede sociale huurwoningen kunnen laten bouwen voor een groep die naar het idee van de gemeenteraad het meest in de knel zit, dan gaan we dat doen. Dat is mede afhankelijk van de uitkomst van de Woonvisie. Het is namelijk de enige bouwgrond die de gemeente momenteel zelf heeft."

U heeft dus weinig opties en al helemaal niet op korte termijn. Welke hoop heeft u de Weesper woningzoekenden te bieden?
"Tja, dan wordt het even stil. Toch is er enige hoop. Maar we kunnen dit als Weesp niet alleen oplossen. Ik ben voortdurend in overleg met wethouders uit de regio en roep ze op hun verantwoordelijkheid te nemen. De gemeenten die minder sociale huurwoningen hebben, moeten hun uiterste best doen ze te bouwen."

Dat duurt lang. Bovendien: wat zouden de Weespers daar aan hebben?
"Als er in regio meer aanbod komt, wordt de druk op de Weesper voorraad minder en blijft er voor de Weespers meer over. En wie niet al te verknocht is aan Weesp zou in de regio terechtkunnen. Uit onderzoek blijkt overigens dat 75% van de Weesper huizen naar Weespers gaat. Het beeld dat wij het afvoerputje van 't Gooi zijn, valt dus mee."