Onder leiding van waarnemend burgemeester Albertine van Vliet gaat Gooise Meren nu van start.
Onder leiding van waarnemend burgemeester Albertine van Vliet gaat Gooise Meren nu van start. Foto: Bob Awick

Wat gaat de coalitie voor ons betekenen?

MUIDEN - Wie het nieuwe coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks leest, ziet opvallend vaak het woord Muiden en Muiderberg staan. De kernen hebben de aandacht in de nieuwe gemeente Gooise Meren.

door Christian Pfeiffer

Het coalitieakkoord werd eind vorig jaar aan de buitenwereld gepresenteerd en hierin staat beschreven hoe de vier partijen de komende twee jaar de nieuwe fusiegemeente willen gaan vormgeven. Tijd om het document even tegen het licht te houden en te kijken wat er concreet voor Muiden en Muiderberg in staat. Over het algemeen genomen lijken de woorden 'Muiden' en 'Muiderberg' veel meer te vallen dan 'Bussum' en 'Naarden'. Maar zo gek is dat ook niet: in Muiden en Muiderberg is het ook het meeste werk te verzetten.

De nieuwe coalitie wil in ieder geval de identiteit van de kernen bewaken de komende jaren. Elke wethouder krijgt een eigen wijk aangewezen waar hij of zij de lokale initiatieven kan ondersteunen. Dorpsraden worden bijvoorbeeld gestimuleerd. Gooise Meren wil zich profileren als een gemeente vol cultuur en historisch erfgoed. Het Muiderslot wordt daarmee in één adem genoemd met de vesting van Naarden. Zorg en bescherming van monumenten heeft prioriteit. Er komt ook een onderzoek naar de toekomst van het historisch erfgoed van de gemeente zelf, zoals de Kazerne in Muiden.

Muiden en Muiderberg moeten een of meerdere multifunctionele accommodaties krijgen waarin scholen worden gehuisvest, zo schrijft de coalitie. Daarmee lijkt het idee van een of meerdere brede scholen in Muiden en Muiderberg te worden voortgezet.

Niet historisch, wel groot maatschappelijk vastgoed: wat moet er gebeuren met het lege gemeentehuis van Muiden? De coalitie wil gaan onderzoeken hoe het gebouw herbestemd kan worden in de toekomst. Dat betekent dat het voorlopig niet direct te koop wordt gezet.

Cultuur, erfgoed en identiteit erg belangrijk voor coalitie

De buitenhaven van Muiden. Ook de nieuwe gemeente zet dit hoog op het wensenlijstje. Het is van het grootste belang voor het bevorderen van de toeristische ontwikkeling, zo menen VVD, D66, CDA en GroenLinks. De komende tijd wordt de haalbaarheid van de bestaande plannen bekeken. Er moet overigens ook een grotere visie op het watertoerisme in de gemeente komen, en daarbij wordt de recent aangenomen Havenvisie van Muiden meegenomen. Spoed is er met het zoeken van een oplossing voor het ruimtegebrek van de hockeyclub in Muiderberg, nu de rechter een streep heeft gezet door de plannen van een veld naast het Kocherbos. En dat daardoor sommige kinderen niet kunnen hockeyen, dat kan niet.

De nieuwe coalitie wil ook nauwlettend de ontwikkelingen rond de bouw van de nieuwe A1 in de Bloemendalerpolder in de gaten houden en ingrijpen als er problemen met de veiligheid zijn of er overlast is. Er moet daarvoor ook een sterke lobby naar het Rijk worden opgezet.

Vanavond (woensdag) buigt de gemeenteraad zich over het coalitieakkoord tijdens de raadsvergadering in Bussum.

Onderzoek naar toekomst erfgoed in Gooise Meren