Het dak ging eraf afgelopen zaterdag in Spant!
Het dak ging eraf afgelopen zaterdag in Spant! Foto: Bastiaan Miché

Jubilerend Dijksound staat swingend op de planken

EEMNES - Met de generale repetitie nog in de benen stond Popkoor Dijksound een paar uur later al te schitteren op het podium in het Bussumse Theater Spant! Niks geen zenuwen of koudwatervrees: ze waren er helemaal klaar voor. De 54 koorleden zongen zaterdag de sterren van de hemel tijdens hun nieuwe show 'Back2oTheFuture'.

De aanpak was dit jaar dan ook extra professioneel, met meer aandacht dan in de voorgaande jaren voor de choreografie en uitstraling - mimiek - tijdens de nummers. Ze hadden er zelfs een heuse stagecoach voor aangesteld: Jeffrey Zuhdy (onder meer bekend van Montezuma's Revenge). Judith Lambers, al sinds de start in 1996 koorlid, vertelt enthousiast over de voorbereidingen op het jubileumconcert. "We hebben echt heel goed naar de betekenis van nummers gekeken en daar de choreografie en mimiek op laten aansluiten. Bij een nummer als 'Hey Brother' van Avicci of 'Jump (for my love)' van The Pointer Sisters is dat zo belangrijk. Dat is een sexy nummer en dan moet je er ook wel zo bij proberen te kijken", vertelt ze lachend. Muziek vertelt immers een verhaal en wat je zingt moet ook geloofwaardig overkomen. "Dat ging bij de eerste keer oefenen met de groep eigenlijk direct al goed", voegt Lambers eraan toe. Toch blijft het altijd spannend, zo'n optreden.

Stijlen mix
Het koor mixt allerlei stijlen door elkaar. Van pop tot uptempo ballads en uptown funk, Nederlandstalige nummers, gouwe ouwe en hedendaagse muziek. Vooral die laatste wint aan terrein. De muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw krijgt daarmee een wat kleinere rol. Lambers somt een aantal voorbeelden van artiesten op die ze veelvuldig coveren: Dotan, Alicia Keys, Bløf, Seal en Matt Bianco. "We willen ook jonge mensen aanspreken en dan werkt een repertoire met hedendaagse muziek gewoon goed. Het is bepalend voor de leden die je aantrekt", legt Lambers uit. De meeste koorleden zijn tussen de 30 en 45 jaar, de jongste is 25 en de oudste 69. Omdat ze jonge mensen willen aantrekken repeteren ze ook bewust 's avonds.

Oefenen, oefenen, oefenen
Alles staat of valt met een goede voorbereiding en veel oefenen. De wekelijkse kooravond op woensdag wordt daarom elk jaar aangevuld met een koorweekend op locatie. En dan is het behoorlijk aanpoten. Dit jaar zaten ze twee dagen in Sint-Michielsgestel. De samenstelling van het koor is divers: met maar liefst zes stemgroepen -sopranen, mezzosopranen, alten, mezzo-alten, tenoren en bassen - kunnen ze ook heel makkelijk meerstemmige nummers zingen.

Eigen nummer
En omdat ze dit jaar 20 jaar bestaan hebben ze voor dit jaar iets bijzonders bedacht: een primeur. Voor het eerst zingen ze een eigen koornummer. En waar ze normaal gesproken een orkestband gebruiken worden ze tijdens dit concert begeleid door het combo van Paul Poulissen. Het liep volgens Lambers als een trein. "Je merkt dan echt dat je met professionals werkt." Het eigen koornummer was een idee van hun dirigent Olaf Windey. Iedereen werd uitgedaagd om een bestaand muziekstuk uit te kiezen en een eigen tekst in te zingen. De keuze viel op 'Sun is Shining' van Axwell /\ Ingrosso. "Een enorm vrolijk nummer", vertelt Lambers. "Het is een 6-stemmig nummer en dat past ook goed bij ons koor." Er waren maar liefst 24 acts te horen, met gastoptredens van slagwerkensemble Word Percussion BMOL en ook een aantal jongeren van de Blaricumse Dans & Theaterschool RoCa. Ook waren er een aantal oud-koorleden die onder leiding van de vorige dirigent een nummer zongen.