Dochter Andrea en Brita halen herinneringen op aan de tijd dat cameraman Anton van Munster met Bert Haanstra samenwerkte.
Dochter Andrea en Brita halen herinneringen op aan de tijd dat cameraman Anton van Munster met Bert Haanstra samenwerkte. Foto: Koosje de Beer

'Bert en Anton deelden er hun liefde voor klassieke muziek'

LAREN - Filmregisseur Bert Haanstra, bekend van films als 'Fanfare', 'Alleman' en 'Bij de Beesten af', zou vorige week honderd jaar geworden zijn. Bij alle films die hij zelf produceerde was Anton van Munster zijn vaste cameraman. Zijn vrouw Brita van Munster woont nog steeds in Laren. Samen met dochter Andrea van Munster haalt zij herinneringen op aan de bijzondere samenwerking tussen Anton en Bert.

door Koosje de Beer

Andrea maakt een venstertje met beide duimen en wijsvingers en kijkt er doorheen. "Dat was een gebaar dat mijn vader vaak maakte om zich voor te stellen hoe een achtergrond er op de film uit zou zien", vertelt ze. Cameraman Anton van Munster doet zijn eerste filmervaring op in de scheepsbouwhal van De Vries-Lentsch in Amsterdam, waar De Groene Draeck, het privéjacht van de koninklijke familie, is gebouwd. "Anton maakte daar bedrijfsfilms en heeft ook de bouw van het jacht gefilmd", memoreert Brita. "Jammer genoeg is die film zoek."

Zelf leerde zij haar man kennen in 1968 na zijn filmopleiding in Rome en de opnames van de bekende Haanstrafilms 'Fanfare', 'Alleman' en 'De stem van het water'. Samen met een vriendin was ze bij de productie van 'Palaver', een film van regisseur Emile Degelin. Een enigszins egocentrische man, volgens Brita. "Eigenlijk is het bizar, maar Degelin stond erop dat alleen zijn eigen naam op de aftiteling kwam. Anton vond dat natuurlijk niet leuk, maar Bert, die had bemiddeld tussen Anton en Emile, werd echt kwaad toen hij dat hoorde. Hij heeft Degelin gebeld en gezegd dat hij dat niet kon maken." Uiteindelijk bleek zijn telefoontje tevergeefs, maar het tekent Haanstra wel, vindt ze. "Bert stond altijd achter zijn mensen."
Ook buiten het werk was de vriendschap tussen de Haanstra's en Van Munsters hecht. Zo musiceerde Anton elke vrijdagavond samen met Nita Haanstra, de dichter Gabriël Smit en anderen bij de familie Grégoire thuis. In het huis - dat Brita steevast met 'op de Brink' aanduidt - woont nog steeds hun zoon, de beeldhouwer Pépé Grégoire. "Als de partners uitgespeeld waren, kwamen wij langs", herinnert ze zich. "Het waren gezellige avonden. Bert en Anton deelden er hun liefde voor klassieke muziek." Ook kwamen de Van Munsters geregeld bij de Haanstra's over de vloer om bekende Nederlandse films te zien in de filmzaal die Haanstra bij zijn huis aan de Verlengde Engweg had laten bouwen. Brita: "Wij hadden de films vaak voordat ze in première gingen al gezien. Ik kan me herinneren dat ik 'Mira', een film van Fons Rademakers met Willeke van Ammelrooy, al voordat die uit was bij Bert heb gekeken."

Tweejarige
Dochter Andrea doet haar intrede in de Haanstrafilm 'Bij de beesten af'. Als tweejarige waggelt ze door de tuin van het ouderlijk huis aan de Jagersweg, de voormalige atelierwoning van kunstschilder Gerbrand van Schagen, waar haar moeder nog steeds woont. "In de film vergelijkt Haanstra het gedrag van dieren met dat van mensen. Mijn loopje schijnt te lijken op dat van een chimpansee. Het was het begin en meteen ook het einde van een bedenkelijke filmcarrière", lacht ze. "Niet dat we het niet geprobeerd hebben", vult haar moeder aan. "Een jaar later was het de bedoeling dat Andrea met een grote haas de speelgoedwinkel Oom Frits, nu Bart Smit in Laren, zou uitlopen. De hele set stond klaar, het licht was precies goed, maar Andrea had een dolfijn gezien die ze leuker vond dan de haas. Ik weet nog dat Bert radeloos was." De redding kwam in de vorm van een vader die met zijn dochtertje langsliep. "Bert vroeg of het meisje niet met een haas naar buiten wilde lopen. Met één shot stond de scène erop." Andrea: "Heel toevallig kwam ik later bij diezelfde Hanneke in de klas."
"Ze voelden elkaar aan", is Brita's verklaring voor de succesvolle samenwerking tussen Haanstra en haar man. "Anton was vrij gelijkmatig, terwijl Bert een man van grote hoogten en diepe dalen was. Ik weet nog dat Anton vertelde dat de Franse politie Bert oppakte omdat ze in Parijs filmden zonder vergunning. Woest was Haanstra na zijn vrijlating. 'Maak je geen zorgen', zei Anton rustig, 'we hebben alles gefilmd toen je weg was'." Het geeft volgens haar het vertrouwen tussen de twee mannen aan. "Anton heeft voor de Beestenfilm vier maanden zonder Bert op de Zuidpool gefilmd. Haanstra wist gewoon dat Anton met goed materiaal zou thuiskomen."

Van Munster (l) en Haanstra tijdens opnamen voor 'Stem van het Water'.
Filmen bij Air France.