Lisa met award tussen de vrijwilligers van de tuinwerkgroep.
Lisa met award tussen de vrijwilligers van de tuinwerkgroep. Foto's: Bob Awick

'Ik voel mij hier veilig om eindeloos te geven'

BUSSUM - Lisa Schonewille heeft zich in de tuin van activiteitencentrum Jan Ligthart omringd door een flinke groep mensen. Het zijn vrijwilligers met groene vingers en medewerkers en cliënten van Sherpa. Lisa is hier op haar gemak. Het is koud buiten. Ze is flink verkouden, maar Lisa heeft de drive om iedereen bij elkaar te brengen. Ze gaan namelijk met z'n allen op de foto. De Bussumse fotograaf Kleine Mies gaat op de koude tegels zitten zodat de vrijwilligers mooi op de voorgrond staan en de machtige Koepelkerk boven hen uit toornt.

Zodra de foto is gemaakt, wordt verteld wat de ware reden is van het bezoek van BussumsNieuws. Niet het maken van de foto die nodig is voor een subsidie-aanvraag van Stichting in de Olmen bij de ING-bank. Maar de uitreiking van de Award voor Bussumer van het Jaar. De groep luistert aandachtig terwijl het jury-rapport wordt voorgelezen. "Ieder jaar wordt een Bussumer in het zonnetje gezet. Iemand die zich heeft ingespannen om van Bussum een mooiere woonomgeving te maken. Iemand die inspireert, die anderen motiveert en aanzet tot actie. Iemand die zich met name in 2016 heeft geprofileerd." En dan blijkt voor wie de prijs is bedoeld. "Dit jaar heeft BussumsNieuws Lisa Schonewille uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar."
De aanwezigen klappen. Ze knikken en kunnen zich zeer goed vinden in wat er gezegd wordt. Want Lisa is zo'n vrijwilliger die als een sneeuwbal rolt. Een klein idee wordt een volgend idee en steeds meer mensen zetten de sneeuwbal van goede ideeën in werking. Nu de bal rolt vindt de jury het tijd dat haar inzet wordt beloond.

In het jury-rapport staat dan ook te lezen: "Lisa, wat jij doet is ongelofelijk inspirerend. Jij staat voor de inclusieve samenleving. Jij organiseert evenementen waar iedereen welkom is. Daarnaast breng jij ook op een laagdrempelige manier grote thema's zoals bijvoorbeeld voedselverspilling dichterbij. Je zet hiermee aan tot kritisch denken. Met Soupurbe hebben we er in Bussum zowel een salon van denkers als een nieuwe sociale huiskamer van het Gooi bij."

Lisa is er zelf wat beduusd van. Maar ze vindt het ook ongelofelijk leuk. Zodra we even binnen gaan zitten om wat op te warmen heeft ze al snel een plekje op haar kantoor gevonden voor de award. Die staat mooi in de vensterbank. Direct al op een standaard die net uit de container is gevist van het Jan Ligthartcentrum dat klaar wordt gemaakt voor verbouw. Want spullen zomaar weggooien, dat vindt iedereen hier zonde. Lopend door het gebouw laat Lisa haar award zien. Iedereen reageert enthousiast. Want mensen meekrijgen, dat is ook iets wat Lisa doet. "Ik vind het ook bijzonder dat het wordt gezien wat wij hier allemaal doen. Dat ik zoveel support krijg, dat doet mij enorm veel," reageert ze.

Vertel eens wat is dat precies Soupurbe?
"Soupurbe biedt een podium voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een inclusieve en duurzame samenleving. Het is begonnen met een groepje van vrijwilligers. De centrale vraag is: wat kan er allemaal zonder geld? En op die manier hebben we bijvoorbeeld dansavonden, kookavonden met groenten die niet goed genoeg meer zijn voor de winkel of we gaan knutselen met oude materialen. Ik adviseer iedereen om mij heen dat ze moeten doen waar hun hart ligt. Blijkbaar heb ik zelf een goed organisatietalent. En dat zet ik in. De hoop is dat steeds meer mensen zeggen; ik doe mee."

Hoe werkt dat met de kookavonden?
"Iedere donderdag kookt Taste Before You Waste: een organisatie die zich bezighoudt met het onder de aandacht brengen van voedselverspilling. Daar komen ongeveer 40 mensen op af. Eerst halen we een berg groente op bij supermarkten of in de zomer overschotten van boeren of volkstuinen. De groente leggen we op tafel en we willen dat iedereen hier creatief mee aan de slag gaat. Het is geen lesje, iedereen kan doen wat hij of zij wil. Het is leuk om te zien dat je dan een gratis maaltijd kunt maken. Overigens zijn we nadrukkelijk geen tweede voedselbank. Het project is tegen voedselverspilling en trekt mensen uit alle lagen van de samenleving; van rijke mensen tot mensen met een kleine portemonnee. Dat is ook een wens voor de tuin; thema's onder de aandacht brengen voor iedereen uit alle lagen van de samenleving. Ik hoop dat het iets wordt met bestendigheid. Dat is al zo bij Soupurbe. Ben ik er een keertje niet, dan is het vangnet groot genoeg en kunnen andere mensen het oppakken."

Dit jaar ben je ook met Tegenlicht Meet Up gestart. Wat is dat?
"Ik ben zelf al jaren fan van dit tv-programma. Bij de aftiteling zag ik dat je ook je eigen Tegenlicht kon organiseren. Dus ik dacht leuk; dat ga ik doen. Op donderdag heb ik al de zaal hier en dus hebben we nu aansluitend een programma."

Je bent nu druk met de tuin, wat gaat hier gebeuren?
"We zijn in mei begonnen met een tuinwerkgroep. Heel low profile met een handje vol mensen. Het is de bedoeling dat de tuin een echte moestuin wordt met een terras een kantine en openingstijden. De opbrengst uit de moestuin kunnen we verdelen onder de vrijwilligers of er mee koken bij Sherpa. We gaan eerst een subsidie-aanvraag doen en kijken of we meer vrijwilligers kunnen werven. Een uitje naar de tuin om te ontspannen. Zo zie ik dat voor mij. Dus niet een avondje op de bank of sporten, maar even tuinieren."

Wat haal je er zelf uit?
"Ik ben ongeveer 20 uur in de week bezig met Soupurbe. Ik merk dat ik de laatste tijd sterker ben geworden. Dat komt door Soupurbe. Ook voel ik mij meer verbonden. Leuk is dat het concept aanslaat en zelfs wordt overgenomen door anderen. Zo starten ze in Hilversum Urban Farming, dat hebben ze van ons overgenomen. Daarnaast heb ik nog een webdesign bureau genaamd Lucaweg waar ik samenwerk met mensen met een handicap. Ik werk nu samen met Jordi en we gaan starten met radio Luca. Wat ik wil is bezig zijn met de purpose economie, dus een economie die geluk en welzijn geeft in plaats van economische winst."

Ondertussen draait Jordi zijn bureaustoel om. Hij heeft ook nog wel wat te zeggen over Lisa en de award. "Zonder haar zat ik nog bij Amerpoort. Daar was het; zoek het maar uit en dat werkte voor mij niet. Hier ben ik bezig met muziek en radio. Dat vind ik heerlijk. En dat kan allemaal vanwege Lisa."

De jury vindt dat je het komend jaar nog wat mag werken aan naamsbekendheid.
"Het heeft wat tijd nodig. Maar ik vind het ook prettig dat het organisch groeit. Dat Soupube een beetje een geheim is, dat is prima. Het fijne is dat we een platte organisatie zijn waar iedereen iets kan inbrengen. Ik voel mij hier veilig om eindeloos te geven. Hier wordt er geen misbruik van gemaakt. Hier zijn meer mensen die volop geven zonder dat ze zich direct een Malle Pietje voelen."

Dit jaar begon Lisa (midden) met Tegenlicht Meet Up in Bussum.