Marleen Sanderse over haar eerste jaar:
Marleen Sanderse over haar eerste jaar: "Veel was hetzelfde, maar heel veel ook anders." Foto: Bob Awick

'Van afgelopen jaar hebben we heel erg veel geleerd'

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren heeft haar eerste jaar achter de rug. En dat geldt ook voor het gemeentebestuur: wethouder Marleen Sanderse heeft het eerste jaar van haar wethouderschap volbracht. Nadat ze enkele jaren wethouder was voor de gemeente Naarden, maakte ze afgelopen jaar de overstap naar het grotere Gooise Meren. "Dat was best even wennen. Veel was hetzelfde, maar veel was ook heel anders", zo zegt ze erover. Marleen Sanderse heeft een portefeuille met onder meer wmo en zorg, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, sport en burgerparticipatie. Hoe heeft de wethouder het eerste jaar beleefd en hoe gaat het met de lopende zaken?

Hoe was het om naast Naarden de andere kernen te leren kennen?
"Het voelde best snel vertrouwd. Dat geldt ook voor alle werkzaamheden. Een voorbeeld: het afgelopen jaar kreeg ik te maken met de problemen van de hockeyclub van Muiderberg, waar ze al jaren knokken voor een tweede veld. Dat was een van de eerste zaken die ik het afgelopen jaar heb opgepakt. Je moet elkaar leren kennen, maar je merkt dat veel vanzelf gaat. We hebben samen geprobeerd de problemen van de club aan te pakken. Dan leer je elkaar goed kennen."

Een jaar Gooise Meren. Was het wennen?
"Het was voor ons allemaal vanzelfsprekend even wennen. Het voelde wel vertrouwd om nog steeds gewoon elke dag naar het stadskantoor van Naarden te gaan met de auto of de fiets. Dat was de afgelopen jaren hetzelfde. Maar verder gaat alles heel anders. We hebben een veel grotere gemeente en we hebben met veel meer bewoners te maken. Dat merk je. Dat geldt zeker als je mensen op straat tegenkomt. Maar qua werk verandert er ook veel. We zijn met Gooise Meren natuurlijk een veel grotere speler geworden, er komt veel meer op ons af. Maar voor ons gevoel gaat het goed. We staan er na een jaar hard werken goed voor."

Wel rapportcijfer zou je jezelf geven?
"Ik hou er niet van om mezelf te beoordelen en een cijfer te geven. Dat ga ik ook niet doen. Ik vind het belangrijk dat mensen me weten te vinden, dat ik aanspreekbaar ben en dat ik kan uitleggen waarom ik dingen doe. Als dat goed gaat, dan ben ik tevreden. We werken met z'n allen heel erg hard en je merkt dat we stappen maken. Daar gaat het om."

De gemeente werkt heel erg hard aan burgerparticipatie. Hoe gaat het?
"Het gaat steeds beter. We hechten heel veel waarde aan burgerparticipatie, maar je merkt dat we allemaal ook nog onze weg moeten vinden. Dat geldt voor ons als gemeente, het gemeentebestuur en de raad, maar ook voor de bewoners. We hechten er belang aan dat we deze gemeente met z'n allen maken. Het afgelopen jaar hebben we al veel voor elkaar kunnen boksen, samen met onze bewoners. En natuurlijk, er ging ook weleens wat mis. We werken eraan om ons ook te verbeteren. Van afgelopen jaar hebben we ook geleerd. Een van de punten is dat we aan onze burgers veel helderder moeten maken wat ze van de burgerparticipatie mogen verwachten, dat kan per situatie verschillen. Soms betekent wel meepraten niet per definitie ook meebeslissen. Het betekent niet dat we alles wat onze burgers willen zomaar kunnen verwezenlijken. Als gemeente sta je voor het algemeen belang en dat strookt soms niet met de wens van een aantal individuen."

Je werkt onder meer aan verkeer en vervoer. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?
"Dat gaat van het spoor tot de verkeersplannen voor het centrum van Bussum. Voor wat betreft het centrum van Bussum staan de wensen al op een rij. De gemeenteraad gaat daar snel verder over praten en daarna gaan we ermee aan de slag. Er gaat wel het een en ander veranderen. We gaan er hard aan werken om de verkeerssituatie herkenbaarder, logischer, maar vooral ook veiliger te maken. De oversteek over de Brinklaan moet veel beter gaan worden en we gaan de verkeersstromen verbeteren. Daarnaast gaan we de oversteek van de Havenstraat over de Landstraat aanpakken. Er wordt momenteel over het spoor veel gesproken vanwege de veranderde dienstregeling. Dat heeft veel gevolgen voor ons, vooral 's avonds. Daar worden we veel op aangesproken, maar helaas kunnen we er zelf weinig aan doen. We proberen ons op alle fronten hard te maken voor goede treinverbindingen. We hopen dat het snel weer beter wordt. Naast deze punten hopen we volgend jaar alle plannen voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte op orde te brengen. Dat wordt best een klus."

Het afgelopen jaar was volkshuisvesting ook een punt waar veel over gesproken werd. Waar wordt momenteel over gepraat?
"We hebben de afgelopen maanden achtereenvolgens de regionale en de lokale woonvisie besproken. Deze stukken moeten we nu af gaan maken. Daarna hebben we onder meer een lijstje met plekken waar gebouwd kan worden. Er zijn goede plekken, zoals de Bor-gronden, de Keverdijk en de Schoutenwerf. Dat zijn niet per definitie plekken waar sociale woningbouw gaat komen, maar daar gaan we zeker mee aan de slag. Er komt dus hoe dan ook extra sociale woningbouw bij. We hopen daar zo snel mogelijk resultaten van te zien. Door nieuwbouw, maar ook door transformatie van lege kantoorpanden."

Een onderdeel van volkshuisvesting is de huisvesting van statushouders. Hoe goed gaat dat?
"We hebben onze zaakjes wat dat betreft erg goed voor elkaar. Het grootste deel van de groep statushouders hebben we aan een huis kunnen helpen. Een goed teken. Volgend jaar verwachten we dat het ook goed komt. Maar het gaat voor ons ook verder dan dat. We merken dat alle ex-asielzoekers heel erg goed worden opgevangen en worden geholpen om zich hier te vestigen. Dat wordt grotendeels door de gemeenschap gedaan. Heel hartverwarmend."

Dan even naar sport. Waar werk je momenteel aan?
"We vinden het belangrijk dat we een klimaat creëren waarbij al onze bewoners kunnen gaan sporten. Heel veel mensen sporten al of doen wat voor een sportclub, maar bewegen kun je natuurlijk veel meer dan op de sportclub alleen. Het mooie is dat we daar bij de herinrichtingsplannen van de openbare ruimte rekening mee kunnen houden. Een voorbeeld: we kunnen heel simpel afstandspaaltjes slaan, zodat mensen goed kunnen hardlopen. Verder gaan we volgend jaar een sportnota opstellen. Dan gaan we met alle sportclubs praten over hoe het gaat, welke wensen ze nog hebben en dat soort zaken. We praten onder meer over het onderhoud van de velden en over alles wat er verder op de sportclubs afkomt."

Je bent ook nog wijkwethouder. Hoe gaat het met jouw buurten?
"Ze hebben allemaal hun eigen zaken die spelen. De Keverdijk heeft het bijvoorbeeld heel erg over de herinrichtingsplannen die op stapel staan voor de komende jaren. Dat plan is tot stand gekomen met dank aan heel veel bewoners die hebben meegepraat en meegeholpen. Er wordt nu gesproken over de financiën, maar je merkt heel erg dat de buurt graag wil dat er wat gaat gebeuren. Het Brediuskwartier heeft de laatste tijd erg veel gesproken over het veldje aan de Burgemeester 's-Jacoblaan en de overlast van hangjongeren daar. We praten met de buurt over hoe we de problemen samen kunnen aanpakken."

Waar ben je het meest trots op?
"Dat je merkt dat er heel veel mensen, en vooral veel bewoners, klaar staan om zaken op te pakken en hard werken aan het vormgeven van deze gemeente. We hebben met z'n allen al heel veel bereikt."

Wie verdient er een pluim?
"Onze burgemeester, Albertine van Vliet. Ze heeft als waarnemend burgemeester heel veel goed werk verricht en was bovenal een hele prettige burgemeester. Ik ga haar zeker missen straks."