Yusuf de mbo'er staat niet voor niets op de voorgrond: hij heeft het project geleid.
Yusuf de mbo'er staat niet voor niets op de voorgrond: hij heeft het project geleid. Foto: Bastiaan Miché

'Leerproject Bouwhuis is een mooie samenwerking waarbij iedereen investeert in kwaliteit en toekomst'

NAARDEN / HILVERSUM - Leerlingen die zelf een huis opknappen en klaar maken voor de verkoop: dat is in het kort wat het leerproject 'Bouwhuis' inhoudt. Inmiddels loopt het alweer 10 jaar en afgelopen week werd het vijftiende huis opgeleverd.

Bouwhuis is een samenwerking tussen de Alliantie, het Goois Bouwbedrijf, College de Brink Laren, Hilfertsheem Beatrix, MBO College Hilversum en Bouwmensen. De woningen worden ter beschikking gesteld door woningbouwcoöperatie de Alliantie en moeten van onder tot boven geheel verbouwd worden door leerlingen van de betrokken colleges. De huizen staan meestal in de Hilversumse Bloemenbuurt of Erfgooiersbuurt.
De scholen verstrekken timmermannen, metselaars, elektriciens, installateurs, werkvoorbereiders, noem maar op. Vanuit het Goois Bouwbedrijf is er permanent een leermeester aanwezig. De komende tijd wordt gekeken of het ook mogelijk is dat de leerlingen die specifieke interesse hebben, bijvoorbeeld in het vak van stukadoor of tegelzetter, ook mee kunnen lopen met de vakman die op het project zit.

De betrokkenen benadrukken hoe speciaal het is dat er zo goed wordt samengewerkt. "We geven jongeren een kans om ervaring op te doen. Ze zien hier wat er in de praktijk bij komt kijken. Daarnaast kunnen wij zelf de grootste talenten in ons eigen bedrijf binnenhalen", vertelt Alex Hagen vanuit zijn kantoor op het industrieterrein in Naarden. "Iedereen investeert in kwaliteit en toekomst en dat is wellicht ook het geheim achter ons succes." Hagen vertelt dat vanuit het hele land met bewondering wordt gekeken naar de samenwerking. "Dan hoor ik dat ze het dan ook wel willen, maar het niet van de grond krijgen. Het is wel zo dat de bedrijven, scholen en woningbouwcoöperatie allemaal hetzelfde doel voor ogen moeten hebben en dat er dus geen geld mee wordt verdiend."

Projectleider Sander Mulder legt uit wat de leerlingen op de bouwplaats doen. "Ze beginnen in een gestripte huurwoning van de Alliantie. En dan gaan ze aan de slag. Er moet een keuken in, de plafonds moeten vervangen worden, de kozijnen aftimmeren, de deuren afhangen, isolatiewerk, noem het maar op." Mulder is degene die op de bouwplaats is en de mbo'er onder zijn hoede neemt, in dit geval Yusuf Böztug. Hij maakt zelf de werktekeningen en bereidt het werk voor. Daarna kan het in de uitvoeringsfase. Een lastige klus die perfect uitgevoerd moet worden. Logisch dus dat ze hiervoor niet de eerste de beste leerling voor nemen. "Dat gaat in overleg met de docenten. Yusuf heeft deze belangrijke taak gekregen waar hij zes maanden mee bezig is geweest. De klus start in september en moet voor de kerstvakantie worden opgeleverd. We zien van iedereen zijn of haar kwaliteiten. Fouten maken mag en het is erg leuk om te zien hoe iedereen vooruitgaat."
Leerkracht Cor van Damme van College de Brink vertelt dat zijn leerlingen worden opgeleid voor timmerman. Tegenwoordig kunnen ze ook helpen met de elektrische installatie en het gas. De eindverantwoording ligt bij de onderaannemer. Van Damme vertelt dat alle leerlingen uitkijken naar deze stage. "Ze willen helemaal niet meer terug de schoolbanken in als ze eenmaal aan het huis hebben gewerkt. Wij hebben leerlingen uit de hele regio van Baarn tot Huizen en ze moeten allemaal op het fietsje komen en voor 8.00 uur 's ochtends op de bouwplaats zijn. Dat is in het begin even wennen voor de leerlingen die allemaal rond de 16 jaar oud zijn. Hier zien ze in de praktijk wat er van hen verwacht wordt. Ze genieten ervan en vaak weten ze al na twee weken precies welk werk ze later willen doen."