Is dit Escher?
Is dit Escher?

Zou dit Maurits Cornelis Escher kunnen zijn?

Het grasduinen in containers kan soms opmerkelijke dingen onthullen. Bij voorbeeld een grote buste van een indrukwekkende persoonlijkheid. Maar wie is het?

Eerlijk is eerlijk. De vondst werd door mijn kompaan Rob gedaan. Op een plek waar voor mij een prachtig stukje historie ligt. Heet nu Goois Lyceum, maar was in mijn tijd de vermaarde Gooische Hoogere Burger School vlak voor de ramp van de Mammoetwet zich zou voltrekken.
Maar goed, op die plek trof Rob dus in een container het één meter hoge afgietsel in kunststof van wat ooit een loeizwaar bronzen beeld geweest is. En wie weet zelfs nog ergens bestaat. Duidelijk aan de buste is de intellectuele uitstraling van de persoon, zodat ik aanvankelijk dacht aan een van onze schrijvers of dichters of desnoods een grootheid uit de beeldende kunst. Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Totdat de zus van Rob met een heel goeie suggestie kwam. Het zou best weleens de kop kunnen zijn van onze wereldberoemde graficus de heer Maurits Cornelis Escher, die hier in het Gooi woonde.
Onze hoop op een antwoord is nu gevestigd op de nog in leven zijnde oud HBS-gangers, want ik vermoed dat het beeld ooit in het mooie gebouw aan de Vondellaan heeft gestaan. Daar werd de kunst in het algemeen in hoge ere gehouden en de school kon bogen op een vermaarde collectie reproducties van grote meesters, bijeengegaard door de heer Vloedgraven, leraar Duits. Dus, oud-HBS'ers, graaf in je geheugen en kom met het antwoord!