Veel inwoners niet op de hoogte van bezuinigingen.
Veel inwoners niet op de hoogte van bezuinigingen. Foto: Bob Awick

PvdA vindt bezuinigingen op bibliotheek van de zotte

door Yvette de Vries

BUSSUM - De PvdA ging zaterdag ouderwets op de barricaden. Met een handtekeningenactie en een online petitie willen ze de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken in Gooise Meren terugdraaien omdat deze onherroepelijk tot sluiting zal leiden van een of meerdere vestigingen.

Volgens de partij is bezuinigen op de bibliotheek van de zotte. "De bibliotheek neemt een belangrijke plek in in de samenleving, zeker nu in deze tijd van individualisering", aldus afdelingsvoorzitter Tony van Waveren. In nog geen twee uur tijd haalden ze zaterdag ruim 200 handtekeningen op en de onlinepetitie is ruim 280 keer ondertekend. Voor Muiden en Naarden worden ook acties gepland voor eind dit jaar of begin volgend jaar.

"Het is onvoorstelbaar dat de gemeente aan allerlei andere zaken geld uitgeeft en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden", reageert Van Waveren. "Het is onvoorstelbaar dat de gemeente tonnen uitgeeft aan stadspromotie en nog een jaar de Bussumers volledig compenseert voor de OZB-verhoging en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden."

Volgens Lars Voskuil, fractievoorzitter van de oppositiepartij, is het een regelrechte afbraak van een essentiële voorziening in onze lokale samenleving. "De bibliotheek is er voor iedereen; het is een ontmoetingsplaats met relevantie."

Forse ingrepen
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een forse bezuiniging van 250.000 euro op de bibliotheken. Die moet in 2018 gerealiseerd zijn. Volgens Van Waveren betekent dit dat in juni 2017 de bibliotheek al met voorstellen op de proppen moet komen hoe dat gerealiseerd moet worden. Hij stelt ook dat het, als je kijkt naar waar de bieb geld aan uitgeeft, het onherroepelijk tot gevolg heeft dat er een of twee vestigingen moeten sluiten. Dat beeld bevestigt ook de directeur van de bibliotheek Gooi en meer, Marian Buvelôt. Ze is niet echt te spreken over de gang van zaken. "Er wordt een bezuiniging neergelegd terwijl er nooit met ons over is gesproken. Het is echt een harde maatregel. We zijn nu formeel wel met elkaar in gesprek."

Overleg
Een maand of twee geleden is er nog overleg geweest met de wethouder. Die zou volgens Buvelôt iemand aanstellen om te kijken naar de voorstellen die door de bibliotheek zijn gedaan. Volgens de directeur zou het gerechtvaardigd zijn als ze voor een deel van de activiteiten die de bibliotheek verricht subsidie uit een ander potje zouden krijgen. Daarmee zou een deel van de bezuinigingen kunnen worden opgevangen. Het gaat dan om activiteiten op het gebied van taalachterstand en laaggeletterdheid. "We zijn meer dan een uitleenplek voor boeken."

PvdA gaat ook actie voeren in Naarden en Muiden

Enig uitstel
Volgens Mark Marshall van de VVD zou er eigenlijk al in 2017 € 74.000 bezuinigd moeten worden, maar dit is uitgesteld tot 2018. Volgens zijn partij is de bezuiniging ook niet onrealistisch als je die afzet tegen de kosten en het aantal bezoekers. "De gemeente vraagt van zichzelf en andere (gesubsidieerde) organisaties kritisch te kijken naar de inkomsten en uitgaven. De bibliotheek zou ook hulp krijgen van ambtenaren om te kijken hoe de bezuinigingen gerealiseerd kunnen worden."

De gemeente laat in een officiële reactie weten dat de bezuinigingen inderdaad in 2018 gerealiseerd moeten worden. "We zijn in constructief overleg met de directie van de bibliotheek om tot een nadere invulling te komen. Hier hebben we volgend jaar de tijd voor."