Zodra Ed (r) zijn neus buiten de deur steekt wordt hij aangesproken.
Zodra Ed (r) zijn neus buiten de deur steekt wordt hij aangesproken. Foto: Yvette de Vries

'We zijn halsoverkop gegaan, zelfs voor een bezoekje wilden we niet terug'

NAARDEN - Ed de Jonge is terug in Naarden en dat is niet onopgemerkt gebleven. De voormalig eigenaar van Wijnlokaal De Samaritaan woonde en werkte bijna zeven jaar in Zuid-Limburg, maar keerde begin deze maand terug naar Naarden-Vesting. Over twee maanden, als hun woning klaar is, komt ook zijn vrouw Ellen weer noordwaarts.

Ontspannen zit de 66-jarige ondernemer aan de 'proeftafel' bij Ruijsdael wijnen. Hij vertelt over zijn vertrek destijds uit Naarden-Vesting, zijn onverwachte terugkomst en de snelheid waarmee dat gepaard ging. "Ik ben trots om hier weer te zijn", steekt hij van wal. "En te mogen samenwerken met Erik. Die heeft in paar weken tijd een klein wondertje verricht met de verbouwing van de winkel."

Naarden ontvlucht
In 2010 was hij Naarden-Vesting zo'n beetje ontvlucht nadat zijn droom, een wijnlokaal en wijnbar bij zijn winkel aan de Marktstraat, uiteenspatte. Veel wil hij daar niet over zeggen, maar het is een zwarte periode in zijn leven. "Ik wilde op die plek tot mijn 72ste wijn schenken en blokjes kaas snijden, maar we werden tegengewerkt door een omwonende", zo vat hij samen. Ze streken neer in een dorpje in Zuid-Limburg waar ze eerst op adem moesten komen. Door toeval kwam hij met een medewerker van een wijnhandel in contact. En niet bij de minste. Ed werkte vier jaar voor Thiessen Wijnkopers, met 300 jaar historie de oudste wijnhandel in Nederland. Dat gaf hem wat afleiding, net als zijn vrijwilligerswerk voor de unie van vrijwilligers en zijn lidmaatschap van De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. "Ja, ik was daar net toegelaten, een heel prestigieus koor." Ook waren Ed en zijn vrouw inmiddels verknocht geraakt aan de omgeving. "Het was er lekker rustig", zegt hij met enige humor in zijn stem.

Dag vrije tijd
Zo kabbelde het leven, na zijn pensionering, voort. Tot het telefoontje van Erik Klein Woolthuis van Ruijsdael op 't Hoekje. Kort samengevat kwam zijn boodschap hier op neer: dit is je laatste vrije zaterdag, kom terug naar Naarden want ik wil je in mijn nieuwe wijnwinkel.

Ed lacht als hij aan zijn eerste reactie denkt. "Je bent zeker vergeten dat ik bij Maastricht woon." Erik wimpelde dat af met: "Ik heb ook een woning voor je." Na ampel beraad werd de knoop doorgehakt. Het voelt ook goed, die beslissing om terug te komen laat Ed weten. En als zijn vrouw zich over een paar maanden bij hem aansluit en ze de woning boven de winkel hebben betrokken gaat hij wellicht ook weer op zoek naar een koor. "Ik zou het wel leuk vinden om in een smartlappenkoor te zingen."

Niet meer weg
Inmiddels is de wijnwinkel zo'n 3 weken open en intussen zijn er al ontelbare dozen uitgepakt, flessen in de rekken gezet, geproefd, verkocht en veel oude bekenden de hand geschud.

'Niet snel verlegen, maar de reacties zijn hartverwarmend'

"Ik ben niet zo snel verlegen, maar het was echt hartverwarmend, de reacties op het nieuws dat we terugkwamen naar Naarden. We waren toch halsoverkop weggegaan en in het begin wilden we niet eens terug voor een bezoekje of een verjaardag." En nu? De belofte van Erik dat hij voor Ed als hij 80 is een sigaar aansteekt en een glas wijn inschenkt, een mooie Pomerol, is waarschijnlijk genoeg om het echtpaar voorgoed in Naarden te houden.