Struik ziet zichzelf als een praktische wethouder die de handen uit de mouwen steekt.
Struik ziet zichzelf als een praktische wethouder die de handen uit de mouwen steekt. Foto: Bob Awick

'Ik wil praktisch bezig zijn, niet blijven hangen in theorieën'

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en ook van het college van burgemeester en wethouders zit er bijna op. Wethouder Gerben Struik zat voorheen namens GroenLinks in de gemeenteraad van Bussum en hij was leerkracht op een school voor voortgezet onderwijs. De Bussumer houdt ervan de handen uit de mouwen te steken en spreekt vol enthousiasme over zijn nieuwe baan. Hij zit in veel overleggen en is onder andere voorzitter van de stuurgroep 18- (jeugd) in de regio. Verder in zijn portefeuille: jeugd 18-, duurzaamheid, milieu en werkgelegenheid. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Hoe is het om wethouder te zijn?
"Dat was in het begin wel even wennen, maar ik vind het heel leuk. Natuurlijk was het werk niet geheel onbekend, want ik heb vijf jaar lang in de gemeenteraad gezeten. Ik heb mijn ambitie om wethouder te worden nooit zo uitgesproken, maar het zong wel rond in mijn hoofd. Ik zit in Gooise Meren tussen de ervaren wethouders, maar geloof niet dat ik zonder mijn ervaring op achterstand sta. Je kunt als wethouder echt het verschil maken. Het doet ertoe wat ik zeg, bijvoorbeeld in de regio. Ik vind het belangrijk om een praktische insteek te hebben en niet te veel te blijven hangen in theorieën. Bij veel dingen is het: ga het doen en laat je niet belemmeren door regels en procedures."

Heb je een hoofdpijndossier?
"De jeugd vind ik heel belangrijk. Maar je kunt niet alles controleren. Je kunt niet alle risico's uitsluiten als overheid. Deze portefeuille bezorgt mij geen hoofdpijn, maar wel de drive om het beter te doen. Dit wil ik samen met onze partners in de regio oppakken. Jeugd heeft mijn hart en ik zal er alles aan doen om kwetsbare jongeren zo goed mogelijk te helpen."

Passend onderwijs zit in jouw portefeuille. Krijgen alle kinderen de begeleiding die nodig is?
"Ik hoor dat het redelijk goed gaat. Als er extra hulp nodig is, zijn er zorgarrangementen op scholen. We willen niet bepalen wat een school moet bieden aan onderwijs, wel inspringen als er zorg nodig is om dat te regelen. Als een kind dyslexie heeft dan kun je dat testen op school. Is er hulp nodig dan hebben wij jeugdhulpaanbieders die dit kunnen oppakken. Het komt in Gooise Meren niet veel voor dat kinderen thuis zitten. Veel is maatwerk en daarom zetten we schoolmaatschappelijkwerk in. Zo horen we wat er speelt op school en welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Mooi is dat er recent een nieuwe school, Elan, is geopend in Breeduit Bussum waar kinderen terecht kunnen met een stoornis in het autistisch spectrum."

"We zijn veel bezig geweest om de gegeven hulp te continueren. Nu willen we ons richten op meer preventie. Voordat er problemen ontstaan al inspringen, onder andere door de inzet van extra jongerenwerk."

Je hebt net Plan 18 opgezet, wat is dat?
"Een nieuwe werkwijze om kwetsbare jongeren die al jeugdhulp krijgen te begeleiden naar hun 18e levensjaar. Op dat moment is de jeugdwet niet meer van toepassing en we willen niet dat deze groep tussen wal en schip valt. We hebben een convenant gesloten en met diverse partijen afgesproken de begeleiding op te pakken. Soms zorgen kleine oplossingen voor een groot verschil: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een ID-kaart om te kunnen solliciteren of je in te schrijven voor een studie."

Hoe gaat het met jouw wijken Muiderberg, Laarderwegkwartier (Bussum) en Westerengh (Bussum)?
"In Muiderberg is een superactieve dorpsraad. We kunnen dus gemakkelijk bewoners betrekken bij de plannen. Ik ben al een paar keer bij de dorpsraad geweest en heb meegedaan aan een wijkschouw. Daar zag ik de grote gaten in het wegdek aan de Tesselschadelaan. Ik heb daar meteen een actiepunt van gemaakt zodat het verschil direct gemaakt kon worden."

"Wat betreft het Laarderwegkwartier: dat is mijn eigen wijk waar ik woon en ik ken de wijk dus erg goed. De inwoners zijn nog niet zo goed georganiseerd, maar er komt een wijkschouw. Veel inwoners spreken mij wel op individuele titel aan. Ik sta op zaterdagochtend vaak langs de lijn bij voetbalclub SDO (bij wedstrijden van mijn zoon) en daar weten ze mij goed te vinden. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over zaken zoals een losse stoeptegel, hangjongeren of een rotonde waar te hard wordt gereden. Ik kan dat niet meteen oplossen, maar wel zorgen dat ernaar gekeken wordt."

Wat kunnen we verwachten op het gebied van milieu?
"We krijgen er in 2017 nog een kliko bij, speciaal voor het pmd-afval. De grijze bak wordt een stuk kleiner. Ik doe zelf mee aan een actie van het GAD genaamd van Afval naar Grondstof. Het is niet moeilijk om je afval compleet te scheiden. Het is leuk om bezig te zijn met afval en een bijdrage te leveren. En als je thuis geen plek hebt voor de extra container? Dan kijken we of er een combinatie kan komen met een ondergrondse container. In Naarden Vesting komen bijvoorbeeld komend jaar op meerdere plekken ondergrondse afvalcontainers en verdwijnt de vuilniszak uit het straatbeeld."

Wat ga jij doen om van Gooise Meren een groenere gemeente te maken?
"Dat moet vooral vanuit de inwoners komen, dat kunnen we niet alleen. We hebben al veel mooie initiatieven, zoals Groen Muiderberg, het Repair Café en Soupurbe. We willen de krachten bundelen en daarom komen we met de Versnellingsagenda Duurzaamheid. We beleggen een werkconferentie met betrokken inwoners uit de gemeente op het gebied van duurzaamheid; we zetten experts uit verschillende hoeken bij elkaar en die gaan op thema's met elkaar in gesprek. Denk aan zaken zoals voeding, afval, energie en vervoer. Daar moeten concrete actiepunten uit komen waar deze mensen zich ook verantwoordelijk voor voelen. Het is een nieuwe vorm van burgerparticipatie, deze co-creatie. Straks ligt er een goed duurzaamheidsplan en dat is niet van wethouder Struik, maar van de hele gemeente Gooise Meren."

Waar zie jij kansen voor Gooise Meren?
"Op het gebied van werkgelegenheid en duurzaamheid. Je zou grondstoffen hier kunnen verwerken en op die manier duurzaamheid aan werkgelegenheid kunnen koppelen. Nu worden de grondstoffen alleen opgehaald, maar het verwerken zou ook hier in de regio kunnen. Je bespaart dan transportkosten en creëert werkgelegenheid. Concreet denk ik bijvoorbeeld aan textiel. Dat kun je hier sorteren, wassen en verkopen. En oude computers en laptops kunnen we hier demonteren om de grondstoffen er uit te halen. Ik ben bezig om die zaken nu concreet te maken."

Wat doe je als wethouder Werkgelegenheid en Arbeidsparticipatie wanneer mensen niet willen participeren?
"Je kunt mensen niet dwingen, maar ik vind wel dat je eisen mag stellen. Het beleid vanuit het Rijk is om te korten op de uitkering. We zijn streng aan de poort. Je krijgt alleen bijstand als je het echt niet meer redt en dat kan iedereen overkomen. Ook de mensen uit het Spiegel met een groot huis die failliet zijn gegaan. Solidariteit houd je alleen in stand als je daar ook draagvlak houdt. Je zult grenzen en regels moeten stellen. Maar als je eenmaal een uitkering krijgt krijg je alle hulp die nodig is om weer aan het werk te komen. Ook zijn er allerlei regelingen voor mensen met een laag inkomen. In Gooise Meren gaat het om 860 gezinnen, dus ongeveer 1000 mensen in de bijstand en dat vind ik er 1000 te veel. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde valt dat relatief mee. Met het recent opgerichte platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Gooise Meren (MVO) hebben we in twee maanden tijd 37 mensen kunnen plaatsen, dus dat gaat de goede kant op."