De omwonenden staan niet achter de keuze van de gemeente.
De omwonenden staan niet achter de keuze van de gemeente.

'Gemeente kiest voor onveilige situatie'

BUSSUM / NAARDEN - Omwonenden van de overweg Comeniuslaan/Zwarteweg en de Generaal de La Reijlaan willen een gesprek met de wethouder omdat ze het niet eens zijn met de gemaakte keuzes omtrent het spoor. Ze hebben veel vragen over de veiligheid. De bewoners willen om tafel met de wethouder om te kijken waarom er geen burgerparticipatie was en waarom er niet geluisterd is naar het advies van ProRail.

door Yvette de Vries

De spoorwegovergangen in Bussum en Naarden worden de komende tijd door ProRail aangepast. In de aanloop daarnaartoe heeft ProRail de gemeente een aantal keuzes voorgelegd. De verkeerssituatie handhaven, dus de spoorwegovergang open houden voor auto's, of de boel dichtgooien en alleen langzaam verkeer toestaan. In dat laatste geval konden de gesloten bomen gehandhaafd blijven. Wanneer ook auto's over het spoor gaan is ProRail uit veiligheidsvoorschriften verplicht te kiezen voor halve bomen. Het advies van ProRail was: afsluiten voor auto's. De gemeente ging daar tegenin omdat ze eerst een totaaloverzicht wil hebben van alle aanpassingen aan de sporen. Daarom koos de gemeente voor handhaving van de bestaande verkeerssituatie en dat betekent: toegankelijk voor auto's en dus halve bomen.

Toegangswegen
Wethouder Marleen Sanderse laat in een reactie weten dat ProRail over de inrichting van de spoorwegovergangen gaat en dat veiligheid voor hen prioriteit nummer één is. "De gemeente gaat over de toegangswegen naar de spoorwegovergangen. Voor wat betreft de inrichting van de spoorwegovergang Comeniuslaan / Zwarteweg vindt begin 2017 een participatiebijeenkomst plaats met de bewoners. Zij worden daar binnenkort over geïnformeerd."

Omwonenden kunnen zich niet in deze keus van de gemeente vinden. Marieke le Noble, woordvoerder namens de Comeniuslaan, stelde al in een eerdere reactie dat de situatie onveiliger wordt. Volgens haar moedigt de nieuwe situatie fietsers en voetgangers aan om slalommend over het spoor te gaan. Op die plek liggen de fietspaden vlak langs het spoor. "Hiermee kiest de gemeente voor een onveilige situatie voor met name fietsers en voetgangers."

Voor wat betreft de Generaal de la Reijlaan is de situatie iets anders. Daar gaat het niet om aanpassing van spoorbomen, maar om het creëren van vrijliggende fietspaden. Het buurtcomité heeft deze suggestie al vele malen ingebracht. "We zijn hier al een decennium over in gesprek."

Gemeente wil overgang Comeniuslaan open houden voor auto's

'Raad niet betrokken'
Raadslid Marieke Smeets van Hart voor BNM stelt dat ook de gemeenteraad van Bussum destijds en de raad van Gooise Meren nu niet betrokken is geweest bij de besluitvorming. Samen met de GOP heeft deze partij vanavond (woensdag) een bijeenkomst belegd om de volledige raad te informeren over de gang van zaken, de huidige situatie en wat er volgens hen moet gebeuren.
"De gemeente heeft van ProRail twee varianten voorgelegd gekregen en in onze ogen heeft het college gekozen voor de minst veilige oplossing."