Sanderse: 'Minder woningen toegevoegd dan gewild.'
Sanderse: 'Minder woningen toegevoegd dan gewild.' Foto: Margot Scheerder

Woonvisie moet problemen op sociale woningmarkt oplossen

GOOISE MEREN - Huurders die in een voor hen te duur huurhuis wonen, een woningvoorraad die niet aansluit op de vraag en de roep om bouwgrond. Dat waren de belangrijkste ingrediƫnten van de bijeenkomst over de woonvisie vorige week woensdag.

De sociale woningmarkt in Gooise Meren kent aardig wat problemen. Een analyse van de woningmarkt moet duidelijk maken waar die problemen liggen. Het is ook de basis voor de afspraken die de gemeente gaat maken met de zeven woningbouwcorporaties die in Gooise Meren actief zijn.

Duidelijk is in ieder geval dat de woningen die de woningbouwcorporaties in de aanbieding hebben niet aansluiten op de vraag. Het aanbod bestaat vooral uit grotere eengezinswoningen en rijtjeswoningen terwijl de vraag vooral komt van een- en tweepersoonshuishoudens. Maar liefst 80% van het aantal woningen wordt momenteel al verhuurd aan deze groep. Traditionele gezinnen nemen slechts 6% voor hun rekening. Tel daarbij de vergrijzing op die zeker aanhoudt tot 2040 en de grote afwezigheid van de groep tussen 20 en 35 jaar. Dit laatste is een landelijke trend. Jongeren trekken naar grote steden om te studeren.

Andere problemen zijn de lange wachttijden voor met name starters en het feit dat zoekers vaker een woning weigeren. Volgens de woningbouwcorporaties is de reden daarvan lastig te achterhalen. Overigens wordt 80% verhuurd aan 'reguliere' huurders, zo'n 10 procent aan statushouders en de resterende 10% gaat onder meer naar mensen met een urgentieverklaring. De gemiddelde zoektijd is bijna drie jaar. Met name starters moeten lang wachten op een woning omdat ze nog niets hebben opgebouwd.

Nieuwe aanwas
Door de crisis is de woningbouw ook in Gooise Meren behoorlijk ingestort. Wethouder Marleen Sanderse erkent dat er minder woningen zijn toegevoegd dan gewild. De corporaties willen dan ook graag bouwen en zijn op zoek naar bouwgrond in de gemeente. Omdat die niet voor het oprapen ligt, hebben ze wat anders bedacht. Een deel van de voorraad bieden ze te koop aan, speciaal aan de groep mensen die via de reguliere kanalen zoals banken, geen hypotheek krijgen. Het gaat dan met name om de partij woningen waar in de verhuurmarkt minder vraag naar is: de grotere eengezinswoningen. Ze willen zo de doorstroom bevorderen en geld ophalen voor nieuwbouw en het duurzamer maken van bestaande woningen.

Scheefwonen
Het zogenaamde scheefwonen, te duur of te goedkoop wonen, is een probleem dat volgens de corporaties al redelijk opgelost wordt. Tenminste als het gaat over mensen die in een, voor hun inkomen, te goedkoop huis wonen. Volgens Dudok Wonen komt dat doordat huren verhoogd worden op basis van inkomen.

Toewijzen
De andere kant op is er nog geen goede aanpak. De hoop is dat passend toewijzen - mensen met een laag inkomen komen niet meer in aanmerking voor een woning met een hoge huur - dat probleem oplost.