Michael Kulkens (links) geeft ook voorlichting op scholen om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van bellen op de fiets.
Michael Kulkens (links) geeft ook voorlichting op scholen om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van bellen op de fiets. Foto: RTV NH

App-verbod op de fiets na inzet vader Tommy-Boy

BUSSUM - Een verbod op appen en alleen nog bellen met oortjes in tijdens het fietsen: verkeersminister Melanie Schultz is hard bezig dit te bewerkstelligen. Daarmee komt ze tegemoet aan onder andere het verzoek van de vader van Tommy-Boy, die zich al lange tijd hier hard voor maakt.

Dat bellen op de fiets erg gevaarlijk is, blijkt uit de cijfers. Maar ook uit het verhaal van de 13-jarige Tommy-Boy die in augustus 2015 bij de oversteek vanaf de heide over de Franse Kampweg werd geschept door een auto en kwam te overlijden.Tommy-boy had wellicht niet goed gekeken, te hard gefietst, zag de weg niet door overhangend groen en keek wellicht even op zijn mobieltje.
Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, is sindsdien hard aan het lobbyen voor een bel-verbod op de fiets, met name voor jongeren. Kulkens filmde hiervoor afgelopen september samen met acteur en vlogger Niek Roozen een campagne op het Goois Lyceum in Bussum om scholieren zich bewuster te laten worden van bellen op de fiets. Kulkens sprak over dit onderwerp ook in de Tweede Kamer en had regelmatig contact met de minister. Daarnaast richtte hij voor dit doel de stichting TButterfly op. Hij vindt het aangekondigde verbod heel goed en zei op tv dat hij nooit had kunnen hopen dat dit jaar de beslissing al zou vallen.
De minister van Verkeer is overtuigd van het belang van een verbod op mobiel bellen en appen op de fiets. Zo'n soortgelijk verbod geldt overigens ook al in diverse andere landen. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobieltje een rol.
Niet iedereen is overigens enthousiast over het verbod. Met name de Fietsersbond is sceptisch omdat ze denken dat het lastig te controleren is.
RTV NH peilde de mening in de provincie en daaruit blijkt dat 98 procent het verbod steunt.
Franse Kampweg
De oversteek waar Tommy-Boy om het leven kwam bij de Franse Kampweg wordt momenteel onder handen genomen. Er komt een middenberm voor fietsers en wandelaars zodat oversteken in twee delen kan. De oversteek moet daar een stuk veiliger van worden. Het werk is klaar in april 2017.

De noodzaak van een veilige oversteek wordt eindelijk gezien.