Franx ziet zichzelf als een directe bestuurder en houdt niet van eindeloze vergaderingen.
Franx ziet zichzelf als een directe bestuurder en houdt niet van eindeloze vergaderingen. Foto: Bob Awick

'Inwoners mogen van mij nog wel directer worden'

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en dus ook van het college van burgemeesters en wethouders zit er bijna op. Wethouder Jan Franx woont in Enkuizen en werkt drie dagen per week in Gooise Meren. Fietst regelmatig een rondje rond het IJsselmeer en maakt graag een praatje op straat. Jan heeft onder andere de portefeuilles Financiën, P&O en Bestuurlijke Vernieuwing en is wijkwethouder van Remcom (Naarden), Bussum-Centrum en buitengebied Oost. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Wat voor een rapportcijfer geef je jezelf als wethouder?
"Een zes of een zeven. Maar ik kan er voor mezelf meer uithalen als ik meer tijd heb. Zelf streef ik wel naar een 7,5 of 8. Ik wil bijvoorbeeld dat er nog meer structuur komt in onze financiële organisatie. En we moeten transparanter naar de burger worden. Duidelijk laten zien waar we het geld aan uitgeven, de kosten van een speelplaats bijvoorbeeld. Mensen moeten ook weten waar ze voor betalen. Maar ook hoeveel geld er is."

Hoe gaat het als wijkwethouder?
"Ik heb al meerdere wijkschouwen gedaan. Vooral veel in het centrum van Bussum geweest en in Remcom in Naarden. In Naarden-Buiten ben ik tot nu toe weinig geweest. Maar ook daar heb ik wel overleg met de wijkraden en buurtplatforms gehad. Ik vind het heel belangrijk dat we als gemeente aan verwachtingsmanagement doen. Een straat binnen een jaar op de schop, dat gaat niet. En als mensen iets willen in het kader van burgerparticipatie moeten ze wel voor draagvlak zorgen in de buurt. Als je in je eentje iets wilt veranderen dan wordt het een lange weg. Ik hou ook van kort en bondig. Als we iets niet kunnen, of als het niet onze taak of bevoegdheid is als overheid, of er is geen geld voor dan geef ik dat meteen aan. Ik doe geen toezeggingen."

Kom je nog in Gooise Meren wonen?
"Dat is wel afhankelijk van het aantal uren. Ik werk hier drie dagen als wethouder en daarnaast nog als voorzitter van de raad van toezicht van een mbo-college. Dat doe ik vaak op maandag. Voor drie dagen hierheen verhuizen is lastig. Ik heb nu wel al twee keer een huis bezocht. Maar je moet de tijd nemen en je eerst kunnen settelen en het moet goed voelen. En ja, het voelt goed in Gooise Meren. Het is een fijne gemeente met aardige mensen. De mensen mogen van mij zelfs nog wel wat directer worden. Ik vind het soms nog een beetje tammetjes."

Wanneer is de verbouwing van het gemeentehuis klaar, denk je?
"Ik kan geen datum geven. We hebben een prognose en dat is dat in maart/april volgend jaar de raad teruggaat van Naarden naar Bussum. Er zijn altijd onverwachte zaken. Zo kwamen we asbest tegen op de meest rare plekken. En dat moeten we opruimen. Daarbij is niet alleen de datum mijn streven. Ik vind het veel belangrijker om binnen het budget te blijven."

Je hebt onlangs een vragenuurtje op Facebook gehouden, hoe was dat?
"Daar heb ik heel veel leuke reacties op gehad. En er bleven ook steeds wel vragen binnenkomen. Ik liep al langer met dat idee omdat je Facebook ook veel meer als communicatiemiddel kunt inzetten om met mensen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over economie of veiligheid. We zetten ook regelmatig het burgerpanel in. Ik vind dat je je als bestuurder moet openstellen. Of je nou op straat loopt of via Facebook, je bent bestuurder en je moet benaderbaar zijn. Mensen vonden dat het van toegevoegde waarde was en ik heb al van collega's gehoord dat zij het ook gaan doen."

Welke bestuurlijke vernieuwingen heb je doorgevoerd?
"Dat is eigenlijk het enige onderdeel waar nog heel veel aan gedaan moet worden. Daar is nog onvoldoende tijd voor geweest. Maar ik vind het heel belangrijk om toegankelijker voor burgers te zijn, zoals met het Facebookspreekuur. Verder worden alle raads- en commissievergaderingen in de toekomt live uitgezonden via de website en je kunt ze terugzien. Wat ik daarnaast interessant vind is om na de vergadering de media de kans te geven vragen te stellen aan de raadsleden. Bijvoorbeeld om toe te lichten hoe ze tot een bepaald standpunt zijn gekomen. Dat vind ik bestuurlijke vernieuwing."

Waar liggen volgens jou de kansen van Gooise Meren?
"De grootste kans is dat Gooise Meren gaat inzien wat voor kansen er liggen. We zijn meer dan het Gooi, zoals veel mensen het zien. We hebben Muiden, het Muiderslot, je kunt over de Vecht varen, Naarden, de Bussumse hei, Naarden-Vesting en de winkels. Verder hebben we veel sportvoorzieningen en mooie fietspaden, hoewel die soms nog wel beter kunnen. Maar we moeten daarin ook het verblijfstoerisme proberen mee te nemen. We kunnen ook meer dingen doen met aansprekende sportevenementen. We hebben tophockey en rugby, maar we hebben niet de halve marathon van Gooise Meren en geen fietstoertocht door Gooise Meren. Geen zwemmen in de Vecht of openwaterkampioenschappen. Er zijn veel leuke dingen te organiseren en daarmee zet je de gemeente op de kaart. Kortom, er liggen veel kansen. Mijn collega Miriam van Meerten gaat daarover. Toerisme is haar portefeuille."

Waar ga je het komende jaar geld aan uitgeven?
"De economie gaat opgepakt worden, niet alleen maar recreatie en toerisme. Er komt ook een economische visie en die gaan we omzetten in een uitvoeringsagenda. En ik denk dat er kansen genoeg liggen om hier meer werkgelegenheid te creëren, zodat mensen die nu naar Amsterdam rijden daar niet meer heen hoeven. Dus banen creëren en ook ondernemerschap stimuleren. Veel regio's hebben veel werkgelegenheid, maar daar wil niemand wonen. In onze regio willen veel mensen wonen, maar er is niet voldoende werkgelegenheid. Daar wil het college wat aan doen."
Wat beschouw je als hoogtepunt?
"Dat ik er in een jaar twee keer een begroting heb doorgekregen. En ik ben er trots op dat ze allebei sluitend zijn en dat we de bezuinigingen die we voor ogen hebben goed op de rit hebben."

Was er ook een dieptepunt?
"Nee, eigenlijk niet. Ik zit hier nog maar elf maanden en ik heb het gewoon erg naar mijn zin. Wat ik wel jammer vind is dat ik te weinig op straat kom. Ik zit in Naarden weleens op het leugenbankje een praatje te maken. Dan roepen ze: hé Jan, ik wil je wat vragen. En dat vind ik leuk, dat hoort er ook bij."

Waar kijk je nog naar uit?
"Het is zo 2018 en dan zijn er weer verkiezingen. Het zou mooi zijn als we er dan in die 1,5 tot 2 jaar veel voor hebben gedaan. Want vergis je niet, we hebben in die elf maanden dat we er nu zitten heel veel gedaan. Dat we dan de financiën op orde hebben gekregen, er een economische visie is geschreven en het parkeren goed geregeld is. En ook dat de vastgoedportefeuille op orde is en iedereen kan sporten."

Heb je veel puin moeten ruimen op financiën?
"Ach, er komen altijd wel dingen uit de kast. Maar iedereen heeft het naar eigen vermogen gedaan. Natuurlijk, je maakt beleid en dat wordt dan vastgesteld door de raad. Dan denkt iedereen: dat is het beste dat we kunnen doen. Later kun je tot de conclusie komen dat dingen beter hadden gekund. Als ik weg ben zal iemand ook misschien zeggen: nou, die Jan Franx, tjongejonge, wat ik nou tegenkom."

Hoe zie jij jezelf als wethouder?
"Ik ben een directe bestuurder. Ik spreek mensen aan als het niet goed gaat én als het wel goed gaat. Ze mogen mij ook aanspreken. Ik houd niet van oeverlange vergaderingen. Ik sprak vanochtend met een groep die al negen jaar met de gemeente praat over dingen die ze voor elkaar wil krijgen. Ik heb gezegd dat we het gewoon niet gaan doen. Die zaken wil ik dan ook niet meer op de agenda hebben."