Willem en Trudy hebben zondag 11 december een afscheid tijdens de Kerstmarkt in de Spiegelstraat.
Willem en Trudy hebben zondag 11 december een afscheid tijdens de Kerstmarkt in de Spiegelstraat. Foto: Bob Awick

Tabakszaak Jansen sluit de deuren

BUSSUM - Na meer dan 90 jaar kun je straks geen pakje shag, een krantje of een kraslot meer kopen aan de Spiegelstraat: de tabakszaak gaat na december voorgoed op slot. Het echtpaar Willem en Trudy Jansen heeft de zaak verkocht. "Een grote stap, maar de beste keuze", vertellen ze.

door Sjoerd Stoop

De knoop om ermee te stoppen hakte Jansen al enkele maanden geleden door. Een grote stap, want Jansen stond zelf meer dan 30 jaar achter de toonbank. "Als jonge jongen was het heel wat om de zaak over te nemen. Mijn schoonvader Simon Bakker heeft de zaak jaren gehad. Toch was het het helemaal waard. Het was heel hard werken, maar het waren wel hele leuke jaren."
Het echtpaar Jansen zag de straat veranderen. "Vooral de laatste jaren kwam er veel meer leven. Daar hebben we met z'n allen heel erg hard aan gewerkt. We proberen er met alle ondernemers een leuk straatje van te maken. Dat lukt goed, maar anderen zullen deze kar nu moeten gaan trekken."

Opbrengsten
Dat de deuren van de tabakszaak nu op slot gaan heeft meerdere redenen. "Het heeft er vooral mee te maken dat alles verandert en de opbrengsten van de zaak steeds verder dalen. Je houdt nog amper wat over aan een pakje shag of een krantje en ook de marges op de post dalen steeds verder. Je moet meer knokken om je hoofd boven water te houden. Als je dan zelf 60 wordt, maakt het de keuze om ermee te stoppen steeds makkelijker", vertelt Jansen. Toch zal het echtpaar het werk straks missen. "Dat geldt vooral voor de band met de vele vaste klanten. Veel mensen komen al jaren over de vloer. Eerst samen met hun ouders of grootouders, nu nemen ze zelf hun kinderen weer mee. Met deze mensen bouw je echt een band op. Dat maakte het werk ook zo leuk."
De Bussumer heeft het pand aan de Spiegelstraat al verkocht. "Een belangstellende deed een goed bod en van het één kwam het ander. Na december stoppen we ermee. Zondag 11 december is de kerstmarkt die wij 25 jaar geleden hebben opgericht en ieder jaar hebben georganiseerd. Wij vonden dat een heel mooi moment om afscheid te nemen van onze klanten en samen een drankje te drinken. De kerstmarkt is van 12.00 tot 17.00 uur in de Spiegelstraat."