Vooral lege goederentreinen leveren veel klachten op vanwege geluidsoverlast.
Vooral lege goederentreinen leveren veel klachten op vanwege geluidsoverlast. Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente wil acties zien tegen goederenvervoer

NAARDEN/BUSSUM - De gemeente zit boven op de geluidsoverlast die het zware goederenvervoer over de Gooilijn met zich meebrengt. Het college van burgemeester en wethouders heeft zelfs een actieplan opgesteld voor ProRail om zo de overlast terug te dringen. Niet dat ProRail daar voorlopig iets mee doet, want de spoorvervoerder heeft slechts beperkte mogelijkheden de klachten op te lossen.

Het lijkt dus menens voor het gemeentebestuur. Bij Gooise Meren komen namelijk steeds meer klachten binnen over met name de geluidsoverlast die goederentreinen veroorzaken. Vooral in de randen van de nacht schijnt de herrie het ergst te zijn. Spoorbeheerder ProRail wordt opgeroepen maatregelen te nemen.

Onderzoek naar overlast
De gemeente hoopt dat er ondanks de beperkte mogelijkheden van ProRail toch serieus naar de zaak wordt gekeken en dus is er een actieplan met vier punten opgesteld. Als eerste moet er gekeken worden naar hoeveel overlast het goederenvervoer veroorzaakt. Monitoren op geluid en trillingen is wat de gemeente wil. Een volgend onderdeel uit het actieplan van Gooise Meren is dat 'foute' vervoerders een boete moeten krijgen.

Geen lege wagons
De gemeente stelt eveneens dat verboden moet worden dat er 's nachts lege wagons verplaatst worden. Dat levert namelijk veel geluidsoverlast op. Deze lege wagens zouden tussen 22.00 en 06.00 uur helemaal geweerd moeten worden van het spoor.

Tot slot wil het college dat de snelheden van de goederentreinen omlaag gaan. 's Avonds en 's nachts is de gewone treindienst uitgedund of gestopt, zodat er geen oponthoud voor het personenvervoer optreedt, aldus de redenering van de gemeente.
ProRail heeft al aan de gemeente laten weten dat het slechts beperkte mogelijkheden heeft om de klachten weg te nemen. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar vervoerders, spreken over ontheffingen van geluidproductieplafonds en over stiller goederenmaterieel. ProRail heeft geen bevoegdheden om bijvoorbeeld lege goederentreinen te verbieden en ook het beperken van de snelheid valt niet onder hun bevoegdheden. Wel hecht de spoorwegbeheerder er belang aan dat er maatregelen worden genomen, omdat het vele harde goederenvervoer het spoormateriaal veel aantast. Er wordt nu gekeken welke maatregelen er dan wel genomen kunnen worden.