De weggelopen hond werd op meerdere plekken gezien.
De weggelopen hond werd op meerdere plekken gezien.

Na half jaar zwerven weer veilig thuis

BUSSUM / NAARDEN - Een Duitse hond die een aantal weken door Bussum en Naarden heeft gezworven en al een half jaar vermist was, is terug naar haar baasje. De hond, Blümchen, werd zo'n drie weken geleden voor het eerst in Bussum gezien. Maar ze liet zich niet zo makkelijk vangen. Dat lukte pas vorige week.

door Yvette de Vries

Dogsearch Nederland werd begin november gebeld door de in Keulen wonende eigenaar van de hond met het verzoek om een zoekactie op touw te zetten. Brenda Schoorstra, oprichter van deze club vertelt dat ze wel vaker meemaken dat een hond ver van huis wordt gevonden, maar dat Blümchen wel een uitzonderlijk geval was. "Er zijn wel honden die 100 kilometer afleggen, maar Blümchen had ruim het dubbele aantal gelopen."

Uitzonderlijk geval
Dat ze uiteindelijk in Bussum en Naarden terechtkwam is volgens Brenda niet zo raar. "De meeste honden lopen in een rechte lijn." Dat Blümchen zo ver kon lopen en het lastig was haar te vangen heeft alles te maken met haar achtergrond. Brenda: "Het is een hond die gewend is om op straat te leven, je zag een duidelijk patroon. Als ze ergens was trok ze na drie weken verder. Ze voelde zich opgejaagd. In Maastricht werd ze al door twee meisjes intensief in de gaten gehouden en ook daar werd haar de grond te heet onder haar voeten.

Te slim om zich te laten vangen
In totaal waren zo'n tien mensen intensief betrokken bij de zoekactie. Een aantal vrijwilligers van Dogsearch Nederland, de Dierenambulance en buurtbewoners. De hond werd al een tijdje geobserveerd maar het was lastig om haar te pakken te krijgen. Waar andere honden zich lieten verleiden door voerplekken of plekken waar een hek omheen staat bleek deze hond daar niet in te trappen. "Ze was daar duidelijk te slim voor."

Uiteindelijk kon ze toch op de hei bij Bussum worden ingesloten en wisten medewerkers van de dierenambulance haar te vangen. Dat was overigens nog niet zo'n eenvoudig klusje. De hond was zo lang gewend op straat te leven dat ze zich niet makkelijk liet vangen en ook lastig benaderbaar was. Daarbij was het gebied waar ze ingesloten zat vrij groot. Blümchen wist zich na vijf verdovingspijljes nog steeds te verzetten en beet zelfs een medewerkster in haar arm.

Een van de mensen die de hond al een aantal keer gespot had is is Jessica Pijpers. Jessica heeft een hondenuitlaatservice in Bussum, wist van de zoekactie en hield haar oren en ogen goed open. "Ik zag haar de eerste keer in Naarden en ik herkende haar meteen. Ik reed in mijn bus, ben gekeerd en ben met mijn bus voor haar gaan staan. Ze was niet bang, maar had meer een houding van: laat mij met rust, kom niet in mijn buurt." Voordat Jessica kon uitstappen was de hond er alweer vandoor gegaan. "Drie dagen daarna zat het beestje ineens midden in de nacht voor haar deur. "Ik hoorde blaffen, om half vier 's nachts, en dacht nog: wie laat zijn hond nou op dit tijdstip blaffen. Het bleek Blümchen die tegen een aantal vuilniszakken tekeer ging." Jessica kreeg haar beide keren niet te pakken.

De hond liet zich niet makkelijk vangen.